Plan împotriva corupţiei la Moscova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Dmitri Medvedev vrea un mediu propice pentru oamenii de afaceri Preşedintele rus va acţiona pe trei paliere: sancţionarea oficialilor corupţi, stimularea funcţionarilor

Preşedintele Dmitri Medvedev vrea un mediu propice pentru oamenii de afaceri

Preşedintele rus va acţiona pe trei paliere: sancţionarea oficialilor corupţi, stimularea funcţionarilor publici şi schimbarea mentalităţii la nivel naţional.

Dmitri Medvedev a semnat "Planul Naţional Anticorupţie" care, potrivit presei, conţine măsuri de perfecţionare a legislaţiei în materie, simplificarea procedurilor de tragere la răspundere a persoanelor care beneficiază de imunitate, crearea unui sistem de monitorizare a funcţionarilor de stat pentru depistarea actelor de corupţie, precum şi controlul suplimentar al veniturilor şi cheltuielilor lor şi a membrilor familiilor acestora.

După vacanţa parlamentară, Duma de Stat va începe lucrările asupra unui pachet de legi anticorupţie, deşi comentatorii subliniază că legislaţia rusă nu conţine definiţia normativă a acestui fenomen.

Climat mai bun pentru afaceri

Liderul de la Kremlin s-a pronunţat şi pentru crearea în Rusia a unor condiţii favorabile pentru investitori, subliniind că statul rus trebuie "să înceteze să fie un coşamar pentru mediile de afaceri". "Oamenii de afaceri sunt obosiţi de inspecţii şi de tot felul de tracasări.

Trebuie ca forţele de ordine şi autorităţile noastre să înceteze să mai fie un coşmar pentru oamenii de afaceri", a mai precizat Medvedev.

"Există un cerc vicios - puterea stoarce bani de la întreprinzători, iar aceştia, la rândul lor, corup puterea. Dacă nu se va pune capăt acestei practici, dacă nu se vor crea condiţii favorabile pentru investiţii, pentru climatul investiţional, nimic nu se va schimba", a afirmat preşedintele rus în cadrul unei întâlniri cu reprezentanţii întreprinderilor mici şi mijlocii desfăşurate, la sfârşitul săptămânii trecute, în oraşul Gagarin, din regiunea Smolensk.

El a susţinut propunerea şefului Serviciului Federal Antimonopol, Igor Artemiev, de creare a unor consilii de observatori în toată ţara pentru apărarea intereselor micului întreprinzător. Medvedev a încheiat spunând: "În ţara noastră semnalele au o mare importantţă. Vă rog să luaţi acest anunţ ca pe un semnal care a fost dat".

Pe urmele lui Putin

Deşi vrea să se desprindă de Vladimir Putin, Medvedev a început "să imite imaginea de băiat dur a predecesorului său, presărându-şi discursul oficial cu jargonul de stradă, rostit răspicat", scrie "Finacial Times".

Potrivit unui sondaj de opinie, dat publicităţii la sfârşitul săptămânii trecute, 36% din ruşi continuă să creadă că în spatele deciziilor lui Medvedev se află Putin, în timp ce numai 9% sunt de părere că noul preşedinte deţine puterea.

Oamenii de afaceri sunt obosiţi de inspecţii şi de tot felul de tracasări. Trebuie ca forţele de ordine şi autorităţile noastre să înceteze să mai fie un coşmar pentru oamenii de afaceri.
Dmitri Medvedev,
preşedintele Rusiei

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite