"Plan Marshall" rusesc pentru spaţiul ex-sovietic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Putin a propus liderilor CSI o strategie de dezvoltare economică după modelul experimentat de SUA în Europa de Vest în anii "40-"50 Conştient că numai cointeresându-le economic le poate

Putin a propus liderilor CSI o strategie de dezvoltare economică după modelul experimentat de SUA în Europa de Vest în anii "40-"50

Conştient că numai cointeresându-le economic le poate ţine aproape de Rusia pe fostele republici sovietice, premierul Putin le promite ajutor.

La Minsk, a avut loc ieri summitul şefilor de guverne din ţările CSI. Vedeta reuniunii a fost Vladimir Putin, aceasta fiind prima lui vizită externă în calitate de premier. Cea mai importantă problemă de pe agenda reuniunii a fost elaborarea "Strategiei de dezvoltare economică a Comunităţii Statelor Independente", pe care analiştii de la Moscova o numesc "Planul Marshall" al lui Putin pentru spaţiul ex-sovietic.

Autoritatea lui Putin este cheia

Ei spun că, graţie autorităţii de care se bucură în prezent, primul ministru Vladimir Putin ar putea să se folosească de Consiliul şefilor de guvern din CSI pentru a realiza o linie politică independentă în spaţiul postsovietic.

În acest fel, diplomaţia rusă va dispune de o pârghie puternică în stare să impulsioneze procesele integraţioniste în cadrul CSI, iar în faţa Rusiei se deschide posibilitatea de a-şi aplica propriul "plan Marshall" în spaţiul ex-sovietic.

Agenţie federală pentru CSI

În anii "40-"50, SUA au acordat ajutor financiar pentru refacerea economiei Europei Occidentale distruse în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, obţinând la schimb poziţii-cheie geopolitice. În prezent, spaţiul postsovietic se află într-o situaţie asemănătoare: multe din fostele republici sovietice au nevoie de un ajutor similar pentru a-şi pune pe picioare economia decăzută în urma colapsului URSS, iar Kremlinul s-a gândit la un "Plan Marshall rusesc" pentru CSI.

Înfiinţarea unei agenţii federale cu atribuţii economice, responsabilă pentru spaţiul CSI, reprezintă o dovadă potrivit căreia fostele republici sovietice rămân o prioritate pentru politica externă rusă, scrie şi "Nezavisimaia Gazeta".

Noua agenţie ar trebui să coordoneze eforturile politice şi economice pentru promovarea intereselor Moscovei în acest spaţiu. Mai mulţi experţi consideră însă că aceasta nu va fi eficientă.
Kremlinul este sceptic

"Nu cred că Ministerul de Externe va îndeplini obiectivele propuse", a declarat o sursă apropiată administraţiei de la Kremlin. "Prerogativele agenţiei vor fi aceleaşi cu cele ale instituţiilor deja existente, precum Centrul rus pentru Cooperare Ştiinţifică şi Culturală Internaţională şi Fundaţia Lumea Rusă. Mai mult, există un departament cu atribuţii similare în cadrul administraţiei prezidenţiale", a adăugat sursa citată.

Rusia a avut în perioada 1998-2000 un Minister pentru Afaceri CSI, desfiinţat de Vladimir Putin prin decret prezidenţial. Atribuţiile sale au fost ulterior împărţite între Ministerul de Externe şi cel al Comerţului şi Dezvoltării Economice.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite