Plan B pentru Irak?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentagonul analizează variante pentru aprovizionarea trupelor americane din Irak, în condiţiile în care Turcia ameninţă să-i retragă sprijinul. Falia din relaţiile Statelor Unite cu

Pentagonul analizează variante pentru aprovizionarea trupelor americane din Irak, în condiţiile în care Turcia ameninţă să-i retragă sprijinul.

Falia din relaţiile Statelor Unite cu Turcia a intervenit recent, în urma vehiculării tot mai apăsate a ipotezei că Washingtonul se pregăteşte să recunoască genocidul armean.

Accesul în spaţiul aerian turc este crucial pentru Statele Unite: 30% din carburant şi 95% din noile vehicule blindate destinate Irakului tranzitează pe la baza aeriană din Incirlik, în sudul Turciei.

În condiţiile în care relaţiile dintre SUA şi Turcia au avut de suferit în ultima săptămână, partea americană caută o soluţie alternativă pentru aprovizionarea trupelor sale din Irak, în cazul în care Turcia va reacţiona şi îşi va închide frontierele.

"Suntem pe cale de a elabora planuri alternative" pentru a transporta materialul militar destinat celor 160.000 de militari americani din Irak, fără a se trece prin Turcia, a recunoscut un responsabil al Departamentului Apărării.

Se caută alternative

Dacă Turcia interzice accesul pe teritoriul său, "acest lucru va avea un impact important asupra operaţiunilor din Irak, dar şi asupra comerţului irakian", a declarat şi generalul american Carter Ham, confirmând că sunt căutate alternative.

Secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, i-a cerut preşedintelui turc, Abdullah Gul, să facă apel la reţinere înainte de votul din parlamentul de la Ankara, programat pentru ieri, care urma să legitimize o intervenţie militară turcă în nordul Irakului, împotriva rebelilor kurzi. Şi secretarul american al apărării, Robert Gates, s-a declarat îngrijorat de riscul unor represalii din partea Ankarei.

El a reamintit că Turcia este o ţară extrem de importantă pentru Statele Unite. Rezoluţia adoptată de o comisie parlamentară săptămâna trecută recunoaşte drept genocid masacrele şi deportările armenilor din perioada 1915-1917, în ultimii ani ai Imperiului Otoman. Potrivit armenilor, genocidul s-a soldat cu peste 1,5 milioane de morţi.

Turcia recunoaşte masacrele şi moartea a 250.000-500.000 de persoane, dar susţine că şi zeci de mii de turci au căzut victimă haosului care a afectat imperiul în ultimii săi ani.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite