Plajele Japoniei, un imens cimitir

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Între cinci şi zece mii de oameni şi-au pierdut viaţa în cutremurul din Japonia. Autorităţile nu mai au saci pentru cadavre. Peisaj al groazei pe ţărmurile din Miyagi, din estul ţării: două mii de oameni îngropaţi în nisipul amestecat cu moloz de la casele făcute una cu pământul de tsunami.

Bilanţul morţilor creşte pe oră ce trece, iar cei mai realişti vorbesc despre 10.000 de decese, numărul dispăruţilor din provincia niponă Miyagi.

Mai citeşze şi:

VIDEO Seismul din Japonia ar putea fi cel mai costisitor dezastru natural din istorie

„Primul lucru care te izbeşte este liniştea apăsătoare. Nu se aude nici măcar un sunet". Este mărturia lui Alex Thomson, primul reporter occidental care a ajuns în Minami Sanriku, localitate aparţinând de prefectura Miyagi, complet devastată de cutremur. A fost un oraş de 17.000 de locuitori, pe care cutremurul şi tsunamiul l-au şters, pur şi simplu, de pe faţa pământului. „Nimic în lumea asta nu te poate pregăti pentru imaginea dezastrului de acolo", a povestit pentru „Daily Mail" jurnalistul de la „Channel 4 News". „În 30 de ani, cât am fost corespondent de război şi am acoperit peste 20 de conflicte şi mai multe cutremure devastatoare în lumea asta, nu am văzut aşa ceva", a mărturisit Thomson. Spre mare, pe o întindere de aproximativ şase kilometri, vezi doar un pustiu. Acolo, săptămâna trecută, un oraş clocotea de viaţă.

Imagini ca la Hiroshima

„Cel puţin 95% din casele din Minami Sanriku au fost transformate într-o mare de stinghii de lemn, bucăţi de beton şi bare de metal contorsionate", povesteşte reporterul. Toate acestea sunt decorate hidos cu detalii ale vieţii oamenilor care au trăit acolo: „O femeie care zâmbeşte din fotografia făcută la nuntă, o chitară făcută bucăţi afundată în moloz. O păpuşă ruptă şi câteva pagini din caietul de exerciţii al unui elev". Res­tul imaginilor poate fi din oricare alt loc din zona de ţărm niponă. „Patru maşini înfipte în acoperişul unei case. Case care au devenit o cutie de beţe de chibrit. Pe drumul care duce spre şcoală, văd alte cinci maşini agăţate de coama unui deal", relatează Alex Thomson. „Imaginile amintesc de Nagasaki şi Hiroshima", mărturiseşte jurnalistul. Pe ici, colo, dintre dărâmături, salvatorii scot, tăcuţi, demni, fără isterie, un alt cadavru.„Dragostea, respectul şi sobrietatea cu care îşi învelesc morţii - oameni pe care i-au cunoscut - sunt poate mai înduioşătoare decât lacrimile vărsate", spune el. 

Niponii, la coadă pentru supravieţuire

Iadul pe care-l trăiesc supravieţuitorii catastrofei de vineri pare la fel de înspăimântător. Populaţia nu are alimente suficiente, benzină şi nici apă de băut. Cozi imense s-au format pe stadioane în faţa cisternelor puse la dispoziţie de autorităţi. Japonezii nu se dezic de ordinea, disciplina şi calmul care a trezit admiraţia întregii lumi nici în situaţii disperate. Nimeni nu se-mpinge, nimeni nu se bagă în faţă, nici nu depăşeşte conturul cozii desenat cu cretă albă. Ca de doliu. Canistrele şi găleţile, altcândva aruncate în colţul casei, sunt, acum, aur curat. Cine nu le are, ia ceainicul şi face mai multe drumuri. Pentru spălat este bună şi apa din rezervorul maşinilor avariate sau părăsite. Chiar şi armata procedează astfel.

Lumină cu porţia

În magazinele din Tokyo lumea cumpără tot, alimente, apă, dar mai ales baterii pentru că în urma problemelor de la centralele nucleare, alimentarea cu electricitate a fost raţionalizată în mai multe oraşe din estul Japoniei. Tokyo şi alte opt prefecturi au fost împărţite în cinci grupuri, fiecare urmând să înregistreze pene de curent controlate de trei până la şase ore, prin rotaţie, potrivit companiei TEPCO.

Întreruperile de curent, care vor dura până la sfârşitul lunii martie, afectează operatorii feroviari, care şi-au redus mare parte din servicii încă de ieri. Scutite de această raţionalizare sunt zonele centrale în Tokyo, unde se află ministere, ambasade, importante organisme publice, hoteluri sau sediile unor companii.

Vicepremierul rus Igor Secin a declarat că ţara sa este pregătită să trimită aproximativ 6.000 de megawaţi de electricitate spre Japonia.
Autorităţile şi proprietarii magazinelor se tem de ambuscade. „E atât de multă lume aici, este deja periculos", a declarat pentru „Die Welt" proprietarul unui centru comercial. „Sunt obligat să impun restricţii de acces în magazin", a explicat el. „Oamenii supravieţuiesc doar cu minimum de alimente şi apă", a declarat pentru presa germană Haiyme Sato, funcţionar al prefecturii Iwata, printre cele mai afectate de cutremur.

Lipsesc apa şi sacii pentru morţi

„Am cerut ajutorul Guvernului nipon, dar cred că Executivul este depăşit de dimensiunea pagubelor şi de cererea imensă de alimente şi apă potabilă", a adăugat el. „Primim doar 10% din ceea ce am solicitat autorităţilor centrale. Avem răbdare, ştim că toată lumea suferă", a mai spus funcţionarul. Printre lucrurile cerute de prefecturile afectate de cutremur sunt sacii pentru cadavre şi sicriele. Situaţia din Japonia riscă să se acutizeze. Şase porturi din nord-estul ţării au fost devastate de tsunami şi nu vor funcţiona câteva luni. Mai multe cargouri au fost distruse. Toate acestea nu fac decât să îngreuneze aprovizionarea cu alimente şi combustibil a oraşelor nipone.

Închiderea porturilor va costa economia niponă, potrivit revistei de specialitate „Lloyd's List Intelligence", peste 3,4 miliarde de dolari. După ce producătorii auto Toyota şi Honda au închis porţile fabricii, acum şi compania Canon a sistat producţia pentru cel puţin o lună.

Rezervele de petrol, utilizate

Ministerul Comerţului a anunţat că accesezează rezervele de petrol ale ţării, însemnând 1,26 de milioane de kilolitri de ţiţei, necesarul Japoniei pentru trei zile. Dar cum un rău nu vine singur, şi exporturile Japoniei sunt în impas. Coreea de Sud, Hong Kong şi Singapore au anunţat că vor supune produsele nipone unor controale de radioactivitate. În semn de respect pentru populaţia nioponă care suferă în tăcere, compania „Warner Entertainment Japan" a anunţat că retrage din cinematografele din Japonia filmul „Hereafter" al regizorului Clint Eastwood din cauza unei scene cu un tsunami.

"Oamenii supravieţuiesc doar cu minimum de alimente şi apă."
Haiyme Sato funcţionar prefectura Iwata

Vaci virtuale, donate pentru sinistraţii niponi

Companii precum Apple şi giganţi online precum Google, Facebook şi Twitter oferă utilizatorilor posibilitatea să doneze pe internet pentru sinistraţii din Japonia.Compania Zynga a anunţat că cele 250 de milioane de clienţi ai săi pot cumpăra produse virtuale de pe internet. Facebook s-a alăturat iniţiativei. „În toţi aceşti ani, Japonia a oferit lumii atât de multe în materie de tehnologie. Acum a venit momentul să le oferim şi noi ceva", scrie Amina Naqvi, o utilizatoare a reţelei de socializare. Cei care joacă ,,Farm Ville" pe Facebook pot cumpăra doar ridichi japoneze, iar cine e pasionat de „City Ville" poate cultiva un sortiment de cartofi nipon. Jucătorii de „Frontier Ville" pot achiziţio­na vite crescute în oraşul japonez Kobe.

Globalizarea informaţiei şi tehnicile de comunicare la care Japonia a contribuit major îşi arată acum şi dezavantajele. Valului seismic devastator din Japonia i-a urmat un tsunami de informaţii, relatează „Der Spiegel". Aşa cum a făcut şi Google, un post de televizune nipon s-a specializat în căutarea cetăţenilor daţi dispăruţi.

Posturile de ştiri difuzează reportaje, ştiri 24 de ore din 24, agenţiile de presă furnizează şi ele relatări la mâna a doua. La aceasta se adaugă comentariile pe bloguri, pe Facebook şi Twitter, înregistrările de amator pe YouTube.  Nu este de mirare că Executivul de la Tokyo care încearcă să menţină calmul avertizează şi asupra informaţiilor false care pot destabiliza situaţia, mai ales pe cea economică.

image
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite