Pilot-erou, după o aterizare ca-n filme

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Căpitanul Tadeusz Wrona, pilotul care a reuşit să aducă la sol, marţi seară, un avion Boeing 767 care avea o defecţiune la sistemul de aterizare, este în aceste zile eroul Poloniei.

 Incidentul s-a petrecut pe Aeroportul Okecie, din Varşovia. Avionul companiei poloneze LOT, care venea de la Newark (SUA) cu 230 de persoane la bord, avea o defecţiune la sistemul hidraulic şi a aterizat „pe burtă", pe un pat de spumă. Toţi cei aflaţi în aeronavă au scăpat nevătămaţi.
Tadeusz Wrona (53 de ani) lucrează pentru compania LOT de la începutul anilor '80. Preşedintele polonez  Bronislaw Komorowski a mulţumit echipajului şi în mod special pilotului pentru faptul că nimeni nu a fost rănit. Polonezii sunt încă marcaţi de accidentul aviatic din aprilie 2010 în care au murit 96 de persoane, printre care şi fostul preşedinte Lech Kaczynski.

Aeroportul este încă închis

Aeroportul Varşovia-Okecie este închis până astăzi la ora locală 4.00 (5.00, ora României). „Lucrările la pista de aterizare continuă, pentru a face posibilă deplasarea avionului şi reluarea zborurilor cât mai rapid", a anunţat purtătorul de cuvânt al aeroportului, Przemyslaw Przybylski. Până atunci, zborurile către Varşovia sunt deviate spre Lodz (centrul Poloniei), Cracovia (sudul ţării) şi Poznan (în vest). Compania LOT şi-a anulat ieri toate cele aproximativ 60 de zboruri care ar fi trebuit să aibă loc în cursul dimineţii.

Pasagerii au stat liniştiţi

Potrivit unor martori, pasagerii au rămas liniştiţi în timpul riscantei aterizări. Conform procedurilor-standard, Boeingul fost escortat în spaţiul aerian polonez de două avioane de vânătoare de tip F-16 ale Forţelor Aeriene. Înainte de aterizare, avionul a survolat timp de aproximativ o oră Varşovia, pentru a se debarasa de restul de carburant.

Potrivit imaginilor transmise de postul privat de televiziune TVN24, aeronava, care nu avea trenul de aterizare coborât, a aterizat pe pista acoperită cu spumă albă. Sub motoare au apărut scântei.La oprire, echipajul a utilizat tobogane, iar pasagerii au părăsit imediat avionul, înconjurat de vehicule de pompieri şi ambulanţe. Aceasta a fost prima aterizare de acest fel din istoria aeroportului Varşovia-Okecie, care poartă numele lui Frederic Chopin. ;

"Le-am mulţumit tuturor din toată inima, în numele Poloniei.''
Bronislaw Komorowski preşedintele Poloniei

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite