Piaţa Tahrir sare din nou în aer

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bilanţul confruntărilor violente dintre protestatari şi forţele de ordine a ajuns ieri la 20 de morţi, potrivit autorităţilor.

Violenţele au izbucnit din nou ieri, în Piaţa Tahrir din Cairo, între protestatari şi forţele de ordine. Mulţimile au ocupat din nou piaţa, în ciuda încercărilor forţelor de securitate de a pune capăt unei demonstraţii care a început vineri. Potrivit Ministerului Sănătăţii, 20 de persoane au murit în aceste confruntări duminică şi luni, iar numărul răniţilor se ridică la 1.750. Acest protest faţă de regimul militar care conduce Egiptul este cel mai lung de după  înlăturarea de la putere a preşedintelui Hosni Mubarak, în februarie. Manifestaţia are loc înaintea alegerilor legislative care sunt programate să înceapă pe 28 noiembrie şi vor dura trei săptămâni.

„Suntem înşelaţi"

Consiliul Suprem al Forţelor Armate, care conduce Egiptul, este acuzat de protestatari că încearcă să menţină puterea şi după alegeri. Manifestanţii - în cea mai mare parte islamişti şi tineri activişti - protestează faţă de un proiect de constituţie  despre care spun că va permite armatei să menţină puterea şi după alegerea unui regim civil. Acest consiliu, condus de mareşalul Mohamed Tantawi, este însărcinat cu supravegherea tranziţiei ţării către democraţie după trei decenii de conducere autocrată a preşedintelui Mubarak.

 Manifestanţii au cerut demisia consiliului militar. „Armata a promis că va transfera puterea în şase luni. Au trecut 10 luni şi încă nu au făcut acest lucru. Suntem înşelaţi", a declarat unul dintre protestatari, citat de BBC. Mulţimea a aruncat cu pietre şi bombe incendiare în maşinile blindate şi în poliţiştii care purtau echipamente de protecţie. Aceştia au răspuns cu gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc. Martorii au vorbit despre scene de panică atunci când sute de soldaţi şi poliţişti i-au lovit pe protestatari în cap în încercarea de a-i alunga din Piaţa Tahrir. Răniţii au fost duşi la clinici improvizate pe străzi şi în moscheile din jurul pieţei.

Demisia guvernului

Protestatarii - unii dintre ei având în mână cartuşe de gloanţe - au acuzat forţele de securitate că au tras în mulţime cu arme de foc, fapt negat de poliţie. Televiziunea de stat egipteană a anunţat ieri-dimineaţă că s-a ajuns la un armistiţiu între forţele de securitate şi imamul moscheii principale din Piaţa Tahrir, dar că acest armistiţiu nu se aplică străzilor care duc la Ministerul de Interne, unde au loc cele mai multe din confruntările violente. Proteste violente au izbucnit şi în alte oraşe în weekend, inclusiv în Alexandria, Suez şi Aswan.

Potrivit corespondenţilor, solicitările protestatarilor s-au schimbat în ultimele zile. Mulţimile se adunaseră vineri pentru a cere armatei să fixeze o dată pentru transferarea puterii. Acum, ei vor ca liderii militari să demisioneze imediat şi să predea puterea unei administraţii civile.

Furie

Protestatarii au fost înfuriaţi de proiectul de constituţie propus de guvernul militar care prevede ca armata şi bugetul ei să nu fie controlate de guvernul civil. Armata a propus şi ca alegerile prezidenţiale să fie amânate până la sfârşitul lui 2012, însă protestatarii vor ca votul să aibă loc imediat.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite