VIDEO Phenianul avertizează: Exerciţiile militare efectuate de SUA şi sud-coreeni ar putea declanşa un război "în orice moment"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Coreea de Nord a avertizat marţi că exerciţiile militare efectuate de Statele Unite şi Coreea de Sud ar putea duce la izbucnirea unui "război în orice moment." Mesajul clar formulat a fost transmis prin intermediul agenţiei centrale de ştiri nord-coreene.

Dacă forţele americane sau cele sud-coreene aruncă o coajă pe teritoriul Coreei de Nord, vor trebui să plătească scump pentru ea, a informat serviciul de ştiri, citat de CNN.

Citiţi şi: Conflictul intercoreean se acutizează

Phenianul acuză: Statele Unite sunt responsabile, parţial, pentru atacul asupra Coreei de Sud

Coreea de Sud şi Statele Unite au efectuat, luni, exerciţii militare comune.

Exerciţiile sunt "menite să transmită un mesaj clar de descurajare pentru Coreea de Nord", au anunţat forţele americane.

Un nou sistem de îmbogăţire a uraniului 

Coreea de Nord a confirmat marţi că dispune de "mai multe mii de centrifuge" la o instalaţie de îmbogăţire a uraniului, folosită, potrivit Phenianului, în scop paşnic, potrivit agenţiei de stat nord-coreene.

În acest moment, construim un reactor cu apă uşoară şi exploatăm un sistem modern de îmbogăţire a uraniului cu mii de centrifuge, a relatat KCNA, citând un editorial al ziarului oficial al Partidului Comunist nord-coreean, Rodong Sinmun.

Dezvoltarea programului nostru de energie nucleară, folosit în scop paşnic şi pentru a răspunde cererii de electricitate, va fi mai activă, a adăugat KCNA.

Cercetătorul american Siegfried Hecker a fost autorizat să viziteze la 12 noiembrie uzina, situată la instalaţia nucleară de la Yongbyon, a cărei repunere în funcţiune a fost anunţată de Coreea de Nord, după sancţiunile impuse de ONU anul trecut.

Autorităţile nord-coreene afirmaseră deja că aceste centrifuge sunt destinate producerii de uraniu slab îmbogăţit pentru alimentarea unui nou reactor experimental cu apă uşoară, aflat în construcţie.

Ele precizaseră că uzina lor numără 2.000 de centrifuge, în timp ce Hecker spusese că nu a văzut acolo decât o mie.

Chiar dacă această instalaţie nu pare a fi concepută în scop militar, îmbogăţirea uraniului poate fi totuşi adusă uşor la un nivel suficient pentru a fabrica arme nucleare, a amintit Siegfried Hecker, profesor la Universitatea Stanford şi fost director al laboratorului nuclear american Los Amos.

Oficiali nord-coreeni în China

Doi oficiali nord-coreeni de rang înalt au ajuns marţi la Beijing.Kim Yong-Il, şeful departamentului internaţional al Partidului Muncitorilor aflat la putere la Phenian, a ajuns în capitala chineză, potrivit agenţiei japoneze Kyodo.

Agenţia sud-coreeană Yonhap a anunţat că Choe Thae-Bok, preşedintele Adunării populare supreme şi confidentul numărul unu al regimului lui Kim Jong-Il, este şi el în vizită la Beijing.

Anunţul Phenianului vine în contextul unor puternice tensiuni între cele două Corei, după bombardarea marţea trecută a unei insule sud-coreene de către armata nord-coreeană.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite