Phenianul avertizează că nu va abandona niciodată dreptul de a lansa "un satelit paşnic"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Coreea de Nord nu va abandona niciodată dreptul de a lansa "un satelit paşnic", a anunţat marţi agenţia oficială nord-coreeană KCNA, în timp ce mai multe ţări cer Phenianului să revizuiască acest plan, prevăzut pentru jumătatea lui aprilie, care ar încălca rezoluţiile ONU, relatează AFP.

"Nu vom abandona niciodată dreptul de a lansa un satelit paşnic, un drept legitim pentru un stat suveran şi o etapă esenţială pentru dezvoltarea economică", a precizat KCNA, care preia declaraţiile regimului comunist.

În acest articol al KCNA, Coreea de Nord precizează că a invitat agenţia americană NASA să trimită experţi la lansare, "pentru a putea vedea natura paşnică a lansării satelitului".

Phenianul afirmase anterior că a invitat jurnalişti şi experţi străini să asiste la operaţiune, prevăzută între 12 şi 16 aprilie, pentru a comemora împlinirea a 100 de ani de la naşterea fondatorului Coreei de Nord, Kim Il-sung.

Declaraţia Phenianului intervine în timp ce la Seul se desfăşoară un summit consacrat securizării materialelor nucleare, pentru a nu ajunge în posesia organizaţiilor teroriste. Summitul este dominat în culise de problema rachetei nord-coreene.

SUA şi aliaţii lor denunţă însă un tir deghizat de rachetă, cu încălcarea rezoluţiilor ONU, care interzic Coreei de Nord testele nucleare sau balistice.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite