VIDEO Petroliştii, în conflict cu Obama

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Giganţii petrolieri reproşează Casei Albe că desfiinţează zeci de mii de joburi odată cu închiderea platformelor. Tribunalul din Louisiana a anulat marţi moratoriul de şase luni privind forările în ape adânci, impus de Obama în urma catastrofei din Golful Mexic.

Tensiunile între administraţia Barack Obama şi industria petrolieră cresc de la o zi la alta. Liderii mondiali ai industriei ţiţeiului, reuniţi ieri la Congresul Internaţional al Companiilor Petroliere, desfăşurat la Londra, au cerut preşedintelui american să ridice moratoriul de şase luni privind forările în ape adânci. În acelaşi timp, un judecător din statul Louisiana a anulat moratoriul, ce fusese impus de Casa Albă, ca urmare a dezastrului ecologic care continuă să afecteze Golful Mexic. Obama a anunţat imediat că va face apel împotriva deciziei.

Mai citiţi şi:

Şeful petro-catastrofei s-a relaxat pe iaht

VIDEO British Petroleum intenţionează să utilizeze minisubmarine ruse pentru oprirea scurgerii de ţiţei

Procesul a pus faţă în faţă industria petrolieră, sprijinită de politicienii locali din Louisiana, cu administraţia Obama sprijnită de organizaţiile ecologiste. Avocatul companiilor petroliere, Carl Rosenblum, a reproşat guvernului american că nu ia în calcul „mediul uman", ci numai mediul înconjurător şi că „distruge întregul ecosistem al afacerilor".

De la impunerea moratoriului, pe 28 mai - la mai mult de o lună de la accident - toate cele 33 de puţuri care operau în Golf au fost oprite. Deasemenea, a fost sistată eliberarea de permisiuni de forare noi. Proprietarii platformelor petroliere au ameninţat că se vor retrage din acea zonă dacă interdicţia rămâne valabilă. Pe platformele din Golf lucrau circa 7.000 de muncitori. Dar, potrivit oficialilor din statul Louisiana, fiecare job de pe platformă susţine alte trei joburi pe uscat, ceea ce înseamnă că alte 21.000 de joburi sunt în joc. „Niciodată nu s-a mai întâmplat ca, printr-o simplă semnătură, un guvern să închidă o întreagă industrie timp de şase luni", a spus Rosenblum.

„Nu are sens să continuăm forările"

De la impunerea moratoriului, autorităţile americane au inspectat 29 de puţuri petroliere de adâncime şi au constatat că 27 respectau toate regulile. La două dintre ele au fost descoperite probleme minore.

Guvernul Obama susţine că moratoriul de şase luni are rolul de a permite implementarea unor măsuri de siguranţă, precum şi cunoaşterea concluziilor anchetei asupra cauzei accidentului de la puţul BP. „Preşedintele este convins că nu are niciun sens să continuăm forările în ape adânci, dat fiind că încă avem scurgeri de petrol din puţul companiei BP", a anunţat secretarul american pentru Afaceri interne, Ken Salazar.

Riscul nu poate fi zero

Chiar dacă sunt scumpe, riscante şi în fază incipientă, exploatările de mare adâncime sunt necesare, în condiţiile în care rezervele de petrol de pe uscat şi din apele puţin adânci sunt pe sfârşite.

Acesta a fost mesajul liderilor marilor companii petroliere. Jay Pryor, unul dintre directorii Chevron, a declarat că acest moratoriu ar „restrânge rezervele mondiale de energie" şi ar fi „un pas înapoi pentru securitatea energetică".

Întrebat dacă Chevron ar fi fost la fel de imprudent, el a spus că nicio companie petrolieră nu poate reduce riscul la zero. „Există întotdeauna o şansă de unu la zece milioane să se producă un accident, la fel ca în cazul industriilor nucleară şi aviatică", a spus el.

În afară de Golful Mexic, exploatări de adâncime mai există numai în Marea Britanie, care are 20 de puţuri în Marea Nordului. Brazilia, ţara despre care se crede că deţine cele mai mari rezerve de petrol situate sub ocean, nu are încă exploatări de adâncime, dar are planuri să deschidă 28.

Scurgere până în decembrie?

De la explozia platformei Deepwater Horizon, din 20 aprilie, petrolul se scurge în Golful Mexic cu un debit estimat între 12.000 şi 19.000 de barili pe zi. Construcţia instalaţiilor necesare pentru astuparea scurgerii va fi încheiată în august, însă specialiştii avertizează că deversarea ar putea continua până în decembrie.

Ruşii se tem de restructurarea British Petroleum

Preşedintele rus Dmitri Medvedev va cere garanţii de la premierul britanic, David Cameron, că dezastrul petrolier din Golful Mexic nu va afecta economia rusă, a declarat ambasadorul rus la Londra, Yuri Fedotov. Cei doi lideri se vor întâlni în weekend, la Summitul G8 din Canada. Moscova vrea să ştie dacă BP, care îşi realizează un sfert din producţia anuală în Rusia, are planuri de reducere a activităţii, din cauza pierderilor masive.

Potrivit presei britanice, BP se pregăteşte de o restructurare pe scară largă pentru a se pregăti pentru plata operaţiunilor de curăţire şi a compensaţiilor. BP ar putea lua în calcul vânzarea unor active în valoare de 10 miliarde de dolari, inclusiv exploatările din Marea Nordului, ca şi partea sa de acţiuni la Rosneft, cea mai mare companie petrolieră din Rusia. BP deţine 1,4% din acţiunile Rosneft, în valoare totală de circa 1 miliard de dolari.

Totuşi, e puţin probabil ca BP să vândă exploatările pe care le derulează în Rusia împreună cu consorţiul privat TNK şi care contribuie cu 10% la profitul său anual, scrie „The Independent".

Acţiunile BP au scăzut la nivelul minim din ultimii 13 ani. Ratingul de creditare al companiei a fost redus de agenţia Moody's care apreciază că accidentul din Golful Mexic va avea un impact negativ asupra finanţelor BP timp de mai mulţi ani.

Tony Hayward, directorul executiv al BP, dur criticat în SUA, a devenit acum ţinta criticilor şi în Rusia. El a lipsit de la o întâlnire a liderilor companiilor petroliere ţinută la St. Petersburg în weekendul trecut. Guvernul rus şi comunitatea petrolieră au crezut iniţial că e ocupat cu managementul crizei din Golful Mexic, dar ulterior a ieşit la iveală că directorul se distra, la o cursă de iahturi.

Firma a anunţat ieri că Hayward a predat controlul privind gestionarea acestei crize directorului de management, Bob Dudley.

image

2. Tony Hayward, directorul executiv al BP, a fost dur criticat în SUA pentru felul cum a gestionat criza
3. Sute de animale marine au murit în ultimele două luni, în apele infestate de petrol ale Golfului Mexic
4. Pata de petrol, văzută de sus

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite