VIDEO Pesticidul Cruiser OSR, folosit pe scara largă în agricultură, decimează albinele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Expunerea albinelor la acest pesticid determină reducerea numărului lor până la niveluri care nu mai permit refacerea populaţiei, potrivit unui studiu publicat de revista „Science".

Pesticidul Cruiser OSR, ce conţine substanţa activă thiametoxam, şi care este utilizat frecvent în agricultură, mai ales la tratarea culturilor de rapită, este dăunător albinelor şi bondarilor arată două studii realizate de cercetări din Franţa şi Marea Britanie şi citate de revista „Science", citată de AFP.

În Europa şi SUA populaţia albinelor a scăzut considerabil în ultimii ani iar cercetătorii susţin că printre cauze se numără şi utilizarea acestui pesticid.
Echipa care a realizat studiul francez a plasat un cip electronic pe albine pentru a monitoriza deplasările lor.

Ulterior, le-a dat unora dintre ele o doză de pesticid din familia neonicotinoidelor şi a constatat că acestea nu-şi mai pot găsi stupul, deoarece pesticidul interfera cu sistemul lor cerebral de geolocalizare.

Aceasta este şi cauza care a determinat moartea multora dintre ele.
Expunerea albinelor la acest pesticid determină reducerea numărului lor până la niveluri care nu mai permit refacerea populaţiei, potrivit autorilor studiului.

În cadrul studiului britanic, coloniile de bondari au fost expuse unor doze slabe dintr-un alt pesticid din familia neonicotinoidelor.
Dozele utilizate în studiu sunt comparabile celor care se găsesc în natură.

Bondarii au fost plasaţi timp de şase săptămâni pe un teren închis, unde au putut să se hrănească în condiţii normale.
La începutul şi la sfârşitul experimentului, cuiburile au fost cântărite şi s-a constatat că greutatea coloniilor expuse la imidacloprid era mai mică decât greutatea celorlalte colonii, de unde rezultă că bondarii expuşi la pesticid erau mai slab hrăniţi.

Franţa intenţionează să interzică pesticidul Cruiser OSR


Ministerul Agriculturii din Franţa a anuntat, joi, că intenţionează să interzică pesticidul Cruiser OSR, produs de firma elveţiană Syngenta, după rezultatele studiului dat publicităţii de cercetătorii din Hexagon, scrie publicaţia „Liberation".

Ministerul a precizat că aşteaptă un aviz al Agenţiei de securitate sanitară asupra acestui studiu. Dacă şi această agenţie confirmă datele din studiu, respectivul pesticid va fi retras de pe piaţă. Acest pesticid a fost autorizat în Franţa în iunie 2011.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite