Peste zece opozanţi din Azerbaidjan, arestaţi înainte de Eurovision

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţia a dispersat luni o încercare a unor opozanţi de organizare a unei reuniuni la Baku, în Azerbaidjan, unde în perioada 22-26 mai urmează să se desfăşoare ediţia din acest an concursului Eurovision, procedând la peste zece arestări, a declarat un lider al opoziţiei, relatează AFP.

Zeci de militanţi din cadrul unei coaliţii de partide de opoziţie au scandat "Libertate", în timp ce încercau să se reunească în centrul oraşului.

"Potrivit primelor informaţii pe care le avem, peste zece persoane au fost arestate", a declarat liderul partidului de opoziţie Musavat, Isa Gambar. "Solicitările noastre sunt eliberarea deţinuţilor politici şi libertatea de întrunire, în conformitate cu Constituţia".

Cu aproape o săptămână înaintea consursului Eurovision, care urmează să fie urmărit de peste 100 de milioane de telespectatori, organizaţii de apărarea drepturilor omului şi opoziţia speră că evenimentul va face să se vorbească despre carenţele democratice din această fostă republică sovietică, bogată în hidrocarburi.

Organizaţia nonguvernamentală (ONG) Human Rights Watch a subliniat recent că "încălcările drepturilor omului (sunt) frecvente în Azerbaidjan". Potrivit lui Ghiorghi Goguia de la HRW, 70 de persoane, inclusiv şapte jurnalişti, se află, în prezent, la închisoare, din motive politice.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite