Peste un milion de spanioli au ieşit în stradă pentru a protesta împotriva reformei pieţei muncii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La nici două luni de la instalarea sa în funcţie, guvernul Rajoy întâmpină probleme. Sute de mii de spanioli au ieşit, ieri, în stradă, pentru a protesta împotriva reformei din domeniul muncii. Guvernul spaniol a operat nişte modificări care sunt menite să reducă rata enormă a şomajului, de 23%, şi stimularea creșterii economice.

Zeci de mii de spanioli au ieşit în stradă în 57 de oraşe din toată ţara. La Madrid s-au strâns jumătate de milion de oameni, în timp ce la Barcelona şi Valencia s-au strâns 450.000, respectiv 80.000 de spanioli.

Spaniolii doresc schimbări majore în reforma privind piaţa muncii aprobată de guvernul spaniol în urmă cu aproximativ o săptămână. În caz contrar, protestarii spun că vor continua cu mitingurile, potrivit manifestului citit la Madrid şi citat de cotidianul El Pais.

Potrivit aceleaşi surse, spaniolii ar putea intra în grevă generală, acest lucru fiind menţionat şi pe pancartele unora dintre participanţii la protestul din Madrid. Deocamdată, protestarii nu au anunţat o dată fixă la care intenţionează să intre în grevă generală.

Situaţia economică a Spaniei este foarte dificilă, ţara confruntându-se cu cel mai ridicat nivel de şomaj din întreaga Uniune Europeană - 23%-, ceea ce înseamnă 5,3 milioane de oameni fără un loc de muncă. Creșterea puternică șomajului, împreună cu un deficit bugetar scăpat de sub control, au fost printre principalele motive care i-au speriat pe investitori provocând creșterea costurilor de împrumut ale Spaniei.

Pe 10 februarie, guvernul Rajoy a aprobat un decret care, printre altele, va scădea în mod dramatic costul concedierii muncitorilor nou-angajați și va facilita planurile companiilor de a reduce salariile sau de a-și concedia angajații în mod colectiv.

„Reforma va oferi cadrul care va permite crearea unei ocupări stabile a forței de muncă", a declarat Fatima Banez, ministrul spaniol al Muncii.

Decretul va reduce costul unei concedieri nedrepte asociate cu un contract deschis de la 45 de zile muncite pe an la 33 de zile. Și mai important, va ușura încercarea companiilor de a justifica o concediere corectă la un cost de 20 de zile. Economiștii și liderii de companii argumentează că nivelul înalt al costului concedierii reprezintă o constrângere puternică asupra angajărilor.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite