Pescarii iau cu asalt Comisia Europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Încă de la primele ore ale dimineţii, turiştii care au ajuns ieri la Bruxelles au fost avertizaţi să apeleze numai "la taxiurile oficiale". La ieşire, ca să prinzi o astfel de maşină

Încă de la primele ore ale dimineţii, turiştii care au ajuns ieri la Bruxelles au fost avertizaţi să apeleze numai "la taxiurile oficiale".

La ieşire, ca să prinzi o astfel de maşină trebuia să stai la o coadă de peste 150 de persoane. Chiar dacă, din fericire, îmbarcarea în limuzinele negre se făcea repede, turiştii aflau de la şoferi că în centrul oraşului nu se putea ajunge oricum, din cauza protestului programat al pescarilor.

Criza se amplifică

Preţul motorinei care alimentează motoarele bărcilor pescarilor din toată Europa a crescut, în ultimele două luni, cu 40%. Asta face ca peştele să devină foarte scump şi, ca atare, să se vândă mult mai greu, întrucât există, deocamdată, uriaşe rezerve de conserve la preţ redus.

Pescarii rămaşi fără desfacere au tot protestat, fără succes, în ţările lor. De fiecare dată, autorităţile le-au spus acelaşi lucru: deciziile se iau la Bruxelles. Împinşi de dorinţa de a reduce preţul combustibilului de la 80 de eurocenţi litrul la 40 de eurocenţi, membrii sindicatelor din Italia şi Franţa, alături de reprezentaţi veniţi şi din alte ţări europene, au decis să asedieze sediul central al Comisiei Europene exact atunci când contează mai mult: în zilele "verzi".

Sârmă şi scutieri, ca la Beirut

Pe la 10.00, câteva sute de pescari se certau deja cu scutierii şi poliţia comasată în jurul sediului Comisiei Europene. Oamenii îmbrăcaţi în jeans, majoritatea bărbaţi şi neavând absolut niciun obiect în mâini, au încercuit forţele de ordine şi au cerut o audiere cu liderii Comisiei.

Desigur, un funcţionar al instituţiei a fost însărcinat să le vorbească. Omul părea să îi înţeleagă, dar folosea prea des scuze de genul "nu depinde de mine", "la asta nu sunt autorizat să dau un răspuns", aşa că pescarii protestatari, veniţi tocmai din Italia, Franţa sau Portugalia, au început să înjure. Câţiva au spus că n-are rost să discuţi problema gunoaielor când oamenii nu au ce mânca şi Comisia nu face nimic pentru a stopa escaladarea preţurilor.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite