Pericole pentru securitatea Ungariei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grupurile de mafioţi unguri, ruşi, români, nigerieni şi chinezi caută să pătrundă în sferele puterii de la Budapesta Corupţia legată de fondurile UE şi încercările de pătrundere

Grupurile de mafioţi unguri, ruşi, români, nigerieni şi chinezi caută să pătrundă în sferele puterii de la Budapesta

Corupţia legată de fondurile UE şi încercările de pătrundere a crimei organizate în sferele puterii reprezintă cele mai mari ameninţări la adresa securităţii Ungariei.

Potrivit Raportului pe 2007 al Oficiului ungar pentru securitate naţională, Ungaria nu este o ţintă directă a teroriştilor, iar organizaţiile de extremă dreaptă, deşi cu spaţiu de acţiune mai redus, devin din ce în ce mai agresive.

Anul trecut, a crescut interesul serviciilor secrete străine faţă de Ungaria. Spionii care acţionează pe teritoriul ţării vor să obţină, în primul rând, informaţii legate de UE, NATO şi de economie, dar s-a constatat că unele servicii străine au fost interesate şi de mişcările antiguvernamentale.

Fondurile europene, în vizor

Pe de altă parte, una dintre principalele preocupări ale Oficiului a fost prevenirea şi descoperirea criminalităţii economice, mai ales abuzurile legate de fondurile UE. Cresc în continuare actele de corupţie care urmăresc obţinerea de fonduri unionale şi de stat, respectiv de investiţii.

O altă sarcină prioritară a Oficiului, se arată în document, este combaterea crimei organizate, respectiv a spălării de bani. Grupuri mafiote ungare, ruse dar şi româneşti, din ţări ale fostei Iugoslavii, nigeriene şi, în ultimul timp, chinezeşti încearcă să pătrundă în economia legală şi să-şi creeze legături în sferele puterii.

Extrema dreaptă caută arme

Deoarece s-a constatat că nu se bucură de sprijin masiv, spaţiul de acţiune al organizaţiilor de extremă dreapta s-a redus, în schimb ele au devenit mai agresive, s-au radicalizat, constată raportul, amintind de tendinţa de a crea organizaţii paramilitare ( de pildă Garda Ungară dar şi altele) care, potrivit informaţiilor obţinute de Oficiu, vor să facă rost de arme, demers care deocamdată a eşuat.

Activitatea acestor organizaţii, susţine documentul, se împleteşte din ce în ce mai mult cu anumite sfere ale criminalităţii. Ca exemplu, raportul arată că o treime dintre protestatarii din 15 martie 2007, împotriva arestării unui lider extremist, au cazier judiciar, au fost arestaţi şi li s-au intentat procese, fiind acuzaţi de hoţie, fals în acte sau trafic cu stupefiante.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite