Peres, primul preşedinte israelian în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul de la Tel Aviv a mulţumit pentru promptitudinea cu care a acţionat România în cazul accidentului de elicopter în care au murit 6 piloţi israelieni şi unul român. Vizita în România şi Bulgaria face parte dintr-un proiect israelian de îmbunătăţire a relaţiilor cu ţările din Europa Centrală şi de Est.

Preşedintele statului evreu, Shimon Peres, a sosit aseară în România, întorcându-i astfel vizita lui Traian Băsescu, care anul trecut s-a deplasat în Israel. Shimon Peres este primul preşedinte israelian care vizitează România. Însă nu este pentru prima dată că politicianul vine în ţara noastră: după 1990, el s-a aflat de două ori aici: în 1994 şi 2001, în calitate de ministru de Externe şi de vicepremier.

Mai citiţi şi:

Băsescu i-a trimis o scrisoare de condoleanţe preşedintelui Shimon Peres

În timpul celei de-a doua vizite a primit şi titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii Bucureşti. Actuala vizită a fost prefaţată de evenimentul tragic al morţii celor şase militari israelieni şi a unuia român, dar acest moment dramatic nu afectează istoria de peste 60 de ani a excelentelor relaţii dintre România şi Israel care s-au menţinut şi s-au dezvoltat.

La dineu cu Băsescu

Shimon Peres se va întâlni în această dimineaţă cu Traian Băsescu, a relatat „Jerusalem Post", în ediţia electronică. Preşedintele israelian va fi însoţit de comandantul forţelor aeriene israeliene, generalul Ido Nehushtan, şi de alţi zece ofiţeri, piloţi de elicoptere Yasour. El va participa, astăzi după-amiază, la o ceremonie religioasă organizată la principala sinagogă din Bucureşti, împreună cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti şi membri ai Guvernului român. Seara, Peres va participa la dineul oferit de Traian Băsescu. Mâine, Peres va lua parte la o ceremonie religioasă la monumentul închinat victimelor Holocaustului din România.

Vizita în România şi Bulgaria face parte dintr-un proiect de consolidare a relaţiilor cu ţările din Europa Centrală şi de Est, în special cu cele membre NATO şi/sau UE. Peres a fost deja în Slovenia şi Croaţia şi se pregăteşte de o vizită în Ucraina în septembrie.

„Ca membru al NATO şi al UE, România poate influenţa confruntarea lumii libere cu tirania iraniană si tendinţa ei de hegemonie", afirma anul trecut şeful statului evreu, mulţumind în acelaşi timp României pentru sprijinul acordat în vederea îmbunătăţirii imaginii Israelului în Uniunea Europeană şi pentru faptul că România a permis mai multor sute de mii de evrei să emigreze în Israel, ei reprezentând astăzi cea de-a treia comunitate din punctul de vedere al originii.

Membru în 12 cabinete

Fiu al unei familii de emigranţi din Polonia (azi Belarus) şi văr primar cu actriţa americană Lauren Bacall, Peres a fost inspirat în tinereţe de idealurile sionist-socialiste. Preluând conceptul reîntoarcerii evreilor la munca pământului, a urmat cursurile unui liceu agricol la Tel Aviv şi s-a dus să lucreze în kibuţurile Gevet şi Alumot, fiind unul dintre fondatorii acestuia.

În perioada 1947-1959, recrutat de David ben Gurion şi de Levi Eşkol în Hagana (armata israeliană), s-a ocupat de organizarea şi înarmarea acesteia atât în ţară, cât şi în străinătate, mai ales în Statele Unite. A reuşit să iniţieze relaţii speciale cu Franţa, iar acordurile militare încheiate cu această ţară au permis Israelului să achiziţioneze cele mai performante avioane de luptă Dassault Mirage şi să pună bazele programului nuclear israelian.

În 1959, Peres este ales deputat în Knesset din partea partidului Mapai şi, cu o singură absenţă de câteva luni, a rămas parlamentar până la alegerea sa ca preşedinte al Israelului. A făcut parte din 12 cabinete, a avut un rol decisiv în crearea Partidului Muncii, de-a lungul timpului a fost premier, vicepremier, ministru al Apărării şi de mai multe ori ministru de Externe.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite