Pentru insurgenţii din Afganistan-Pakistan contează mai puţin cine câştigă alegerile americane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Barack Obama sau Mitt Romney? Contează mai puţin pe frontul războiului împotriva terorismului

Afganii se tem de creşterea puterii insurgenţilor, iar pakistanezii, de intensificarea raidurilor avioanelor fără pilot, pentru ei contând mai puţin învingătorul alegerilor prezidenţiale americane, relatează AFP.

După 11 ani de război în Afganistan, Statele Unite se pregătesc să-şi facă bagajele fără a fi în măsură să spună "misiunea îndeplinită" şi aceasta în pofida faptului că anul trecut a fost capturat în Pakistanul vecin liderul reţelei Al-Qaida, Osama ben Laden.

Guvernul civil afgan rămâne fragil, lipsa de securitate este cronică în sudul şi estul ţării, infrastructurile sunt muribunde şi indicatorii de dezvoltare cad în bernă, în pofida unor progrese importante în domeniile sănătăţii şi educaţiei.

Cei 30.000 de oameni suplimentari, trimişi de Barack Obama pe frontul afgan începând din 2009, s-au întors acasă. Aproximativ 68.000 de militari americani care mai sunt în Afganistan se pregătesc să li se alăture la sfârşitul misiunii NATO.

Atât pentru Washington, cât şi pentru toţi aliaţii săi din Afganistan, un cuvânt de ordine se impune: părăsirea ţării până la sfârşitul lui 2014. Dar şi-au propus să lase Kabulului o situaţie de securitate şi politică cât mai bună posibil, acesta având pe viitor sarcina să-şi administreze teritoriul.

Pariul pare departe de a fi câştigat. Talibanii, care conduc insurecţia, continuă să facă ravagii printre civili şi militari. Numeroşi afgani se arată foarte pesimişti.

"Dacă îşi vor retrage trupele din ţară, războiul civil va reizbucni", ca în anii 1990, suspină Del Agha, un şofer în vârstă de 30 de ani, care ar fi dorit ca "noul preşedinte american să se angajeze ca forţele NATO să rămână mai mult timp, până când securitatea se va ameliora".

Dar preşedintele american Barack Obama şi rivalul său republican Mitt Romney sunt de acord în privinţa retragerii până la sfârşitul lui 2014. "Ei vorbesc aceeaşi limbă", apreciază Najeeb Azizi, profesor de economie la Universitatea din Kabul.

"Politica americană în Afganistan a fost stabilită. Toate guvernele adoptă aceeaşi politică. Nu există nicio diferenţă", constată preşedintele afgan Hamid Karzai.
"Depinde de noi (afganii) să fim buni, ceea ce va determina nivelul susţinerii financiare şi amploarea retragerii militare" fiindcă aliaţii occidentali, incluzând Statele Unite, vor menţine personalul după 2014 pentru a forma forţele locale de securitate, consimte Omar Sharifi, analist la Institutul american de studii afgane.

Odată cu retragerea trupelor americane din Afganistan, în Pakistan apare teama de a intra în criză.Ţară musulmană de aproximativ 180 de milioane de locuitori, dotată cu bomba atomică şi pradă creşterii puterii fundamentalismului religios, Pakistanul ridică probleme serioase la Washington.

Pe parcursul ultimilor ani, Statele Unite au multiplicat tirurile cu dorne în zonele tribale din nord-vestul pakistanez, considerat un cuib al talibanilor afgani şi al unor grupări legate de Al-Qaida, o măsură extrem de nepopulară.

Potrivit sondajului institutului Gallup difuzat în vară, 49% dintre pakistanezi apreciază că Statele Unite sunt "ţară cea mai ostilă", depăşind cu mult India (24%), inamicul istoric al Pakistanului.

"Există o percepţie puternică în Pakistan că majoritatea problemelor (ţării) sunt cauzate de prezenţa Statelor Unite în Afganistan", explică pentru AFP Talat Masood, un fost oficial de rang înalt al armatei pakistaneze.
Ori, sfârşitul misiunii de luptă în Afganistan nu înseamnă sfârşitul tirurilor cu drone în Pakistan.

"Dacă insurgenţii continuă operaţiunile în Pakistan şi intensifică activităţile în Afganistan, atunci tirurile cu drone se vor multiplica", presupune Masood. Fiindcă Mitt Romney şi Barack Obama sunt în favoarea continuării tirurilor.

"Pakistanul va fi ochiul ciclonului fiindcă cererile se vor accentua cu privire la siguranţa arsenalului său nuclear şi la o intervenţie la sol a armatei sale împotriva insurgenţilor", adaugă Arshad Sharif, analist pentru postul pakistanez de televiziune Dunya.

În pofida unor divergenţe şi neîncrederii, Guvernul pakistanez rămâne un aliat al Washingtonului în lupta împotriva terorismului. Dar, în prezent, nu este bine să fii proamerican în Pakistan.

Pe de altă parte, problema americană va fi în centrul alegerilor pakistaneze aşteptate la începutul anului 2013. "Antiamericanismul va exploda, deoarece toate partidele politice rivalizează pentru a arăta că sunt cele mai antiamericane" şi să câştige astfel simpatia populară, previne Raza Rumi, directorul Institutului de cercetare Jinnah de la Islamabad.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite