Pentru criminalul Breivik se va construi un spital la închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru Anders Breivik se poate construi un spital psihiatric la închisoare. Se va face acest lucru în cazul în care el va fi declarat iresponsabil de faptele sale, scrie ziarul "Verdens Gang", citând un reprezentant al Ministerului Sănătăţii. Cheltuielile pentru construirea acestui spital se estimează la 260 de mii de euro.

În vara anului trecut, Anders Breivik a comis un dublu atentat: a detonat o bombă într-un cartier de locuinţe din Oslo şi a tras în oameni pe Insula Utoya. De mâna lui au murit 77 de persoane.Un distins psihiatru norvegian a propus vineri un nou diagnostic pentru Anders Behring Breivik, sporind confuzia privind starea de sănătate mintală a extremistului de dreapta, după două expertize oficiale cu rezultate contradictorii, relatează AFP.

În cea de-a 33-a zi a procesului lui Breivik, judecat pentru moartea a 77 de persoane în vara anului trecut, Ulrik Fredrik Malt, profesor de psihiatrie la universitatea Oslo, a afirmat că este posibil ca acuzatul să sufere de sindromul Asperger, de sindromul Tourette şi de narcisism.

Sindromul Asperger este o formă de autism care se caracterizează în special prin lipsa de empatie, iar sindromul Tourette este o tulburare neurologică manifestată prin ticuri vocale şi musculare. Aceste tulburări de personalitate, care însă nu constituie psihoze, ar putea explica, potrivit psihiatrului, zâmbetele lui Breivik în momente de cele mai multe ori nepotrivite.

Prof Malt a lăsat totuşi deschisă posibilitatea iresponsabilităţii penale, precizând că nu exclude ca Breivik să sufere de "psihoză paranoidă".

Mărturia psihiatrului, cea mai lungă de la începutul procesului, la 16 aprilie, contrazice parţial sau complet cele două expertize oficiale realizate anterior. Prima dintre acestea a concluzionat în 2011 că extremistul de 33 de ani este psihotic, suferind de "schizofrenie paranoidă", în timp ce a doua nu a descoperit niciun semn al unei psihoze, concluzionând că Breivik este "asocial" şi "narcisist".

În cazul în care judecătorii vor hotărî că Breivik suferă de psihoză, el va fi declarat iresponsabil penal şi internat într-o instituţie psihiatrică. În caz contrar, acesta ar putea sta după gratii 21 de ani, perioadă ce poate fi prelungită dacă va fi considerat un individ periculos.

Verdictul în procesul extremistului va fi pronunţat probabil pe 20 iulie sau 24 august.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite