Pentagonul „a rătăcit“ banii din petrolul irakian

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentagonul şi agenţia IAMB trebuie să dea socoteală pentru proasta gestionare a 8,7 miliarde de dolari din totalul de 9,1 miliarde de dolari din taxe petroliere, sumă încredinţată de statul irakian în perioada 2004-2007, scrie cotidianul „Los Angeles Times”.

Potrivit unui raport al Inspectorului general special pentru reconstrucţia Irakului, Stuart Bowen, Pentagonul şi IAMB - o agenţie înfiinţată în 2004 pentru a superviza fondurile pentru reconstrucţia Irakului - nu pot explica ce s-a întâmplat cu 2,6 miliarde de dolari, în timp ce restul banilor nu au fost depozitaţi în conturi speciale, aşa cum prevede regulamentul Trezoreriei americane. Aceste conturi speciale au fost create pentru a verifica mai uşor dacă banii au fost cheltuiţi corect.

Abuzuri şi corupţie

Momentan nu există dovezi clare privind fraudarea fondurilor, dar raportul remarcă modul inadecvat în care au fost controlate sumele, managementul ineficient, cheltuielile nesăbuite şi, în unele situaţii, acte de corupţie trecute cu vederea de agenţie. Inspectorul special general a declarat că mai multe anchete au arătat că „supravegherea deficientă are legătură directă cu numărul tot mai mare al abuzurilor şi furturilor". Actualul raport s-a concentrat asupra banilor din taxe pentru exporturile petroliere pe care Pentagonul i-a gestionat într-o perioadă în care se făcea tranziţia de la regimul dictatorial al lui Saddam Hussein la unul democratic.

Rezultatele anchetei le-au reamintit irakienilor că nu au aflat nici până acum cum a cheltuit Autoritatea Provizorie a Coaliţiei din Irak, condusă de SUA, circa 8,8 miliarde de dolari, tot din taxe petroliere, în anii 2003-2004. Proasta gestionare a fondurilor este un fenomen întâlnit nu numai în Irak, ci şi în alte zone.

Potrivit AP, pentru reconstrucţia Afganistanului, numai SUA au dat, din 2001 şi până în prezent, peste 51 de miliarde de dolari pentru electricitate, apă potabilă, drumuri şi educaţie. Cu toate acestea, în 2010 doar 10% din afgani au electricitate (faţă de 6% în 2001). Marţi, „Times of India" scria că aproape jumătate din cele peste 30 de miliarde de dolari oferite de Washington Pakistanului au fost cheltuite de armată pentru achiziţionarea de armament.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite