Pentagonul oferă un contract gras europenilor de la EADS

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Northrop / EADS va înnoi flota aeriană americană cu avioane-cisternă după ce a câştigat licitaţia în faţa Boeing Departamentul Apărării al Statelor Unite a anunţat în acest

Northrop / EADS va înnoi flota aeriană americană cu avioane-cisternă după ce a câştigat licitaţia în faţa Boeing

Departamentul Apărării al Statelor Unite a anunţat în acest weekend că firma europeană Northrop/ EADS a câştigat un contract cu statul american, în valoare de 23 miliarde de euro, pentru a cumpăra avioane-cisternă. Semnarea contractului reprezintă un adevărat şoc pentru piaţa militară americană, în general, şi pentru compania Boeing, în special.

Northrop Grunman şi European Aeronautic Defense and Space Company (EADS) a obţinut un contract pentru înlocuirea avioanelor de realimentare în zbor şi cele pentru transportul trupelor, aflate în dotarea flotei aeriene americane. Contractul cuprinde 179 de avioane-cisternă, modelul KC-45.

Acesta este unul dintre cele mai mari contracte ale Pentagonului din istorie. Mişcarea reprezintă un triumf excepţional pentru EADS, care a obţinut o felie importantă din cea mai mare piaţă de apărare din lume, după ce până acum s-a mulţumit cu "firimituri".

"Aceste avioane reprezintă principala noastră prioritate în acest moment. Este doar primul pas în angajamentul nostru de recapitalizare a flotei noastre aeriene", susţine generalul Duncan McNab, şeful Statului Major Aerian american. Compania americană Boeing, al doilea contractor ca importanţă pentru guvernul american, după compania Lockheed Martin, a înregistrat astfel un eşec de proporţii, în propria ţară. Boeingul câştigase un contract similar în 2003, însă ulterior acesta a fost anulat, sub acuzaţia de fraudă.

Cel mai bun preţ

"EADS a oferit, în mod evident, cel mai bun preţ pentru guvernul american", a anunţat Sue Payton, asistentul secretarului pentru achiziţii ale flotei aeriene americane. "Expertiza vastă a EADS în design aerospaţial, dezvoltare şi sisteme integrate va asigura avioanelor de luptă ale naţiunilor noastre cele mai capabile şi versatile avioane-cisternă construite vreodată", susţine preşedintele Northrop Grumman, Ronald Sugar. Competiţia a fost urmărită îndeaproape în primul rând datorită faptului că guvernul SUA avea de ales între o firmă americană şi una europeană.

Reacţii adverse

"Obţinerea acestui contract este un imens motiv de mândrie pentru companie", crede preşedintele EADS, Louis Gallois. "Preţul nu a fost însă decisiv, ceea ce a contat şi mai mult este calitatea avioanelor", susţine Gallois. Mai mulţi congresmeni americani au reacţionat dur la anunţul Pentagonului. Cei mai vocali au fost senatorii de Washington şi de Kansas, state în care se află majoritatea uzinelor Boeing de pe teritoriul american.

În schimb, senatorul Richard Shelby, din Alabama, a salutat victoria firmei europene, deoarece aceasta va asambla avioanele chiar în acest stat. Presa europeană a salutat in corpore "victoria" Northrop / EADS.

Într-o analiză Reuters se afirmă că victoria Northrop / EADS se datorează în mare măsură şi preşedintelui francez Nicolas Sarkozy, a cărui relaţie bună cu Washingtonul a contat în luarea acestei decizii. "Acesta este de departe cel mai important contract obţinut vreodată de o firmă europeană", crede Richard Aboulafia, analist la Teal Group Corporation.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite