Pentagonul arde benzina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Armata americană cel mai mare consumator de petrol din SUA, depăşind consumul Greciei Preţurile carburanţilor în continuă creştere dau bătăi de cap oficialilor de la Pentagon,

Armata americană cel mai mare consumator de petrol din SUA, depăşind consumul Greciei

Preţurile carburanţilor în continuă creştere dau bătăi de cap oficialilor de la Pentagon, întrucât acesta are cele mai mari facturi la consumul de "aur negru".

Calcule recente arată că misiunile militare americane din Irak şi Afganistan au adus Apărarea pe locul întâi al listei marilor consumatori de petrol din SUA.

Zilnic, Pentagonul "arde" 395.000 de barili de petrol, adică o cantitate echivalentă cu aceea consumată de Grecia. Cea mai mare "sugativă" este Aviaţia militară, care întrebuinţează jumătate din cantitatea de combustibil disponibilă pentru Forţele armate.

Periodic, Air Force primeşte de la Congresul american o sumă substanţială pentru a-şi achita datoria la "benzinărie" (ultima a fost în valoare de 1,5 miliarde de dolari), dar, după cum observă presa de peste Ocean, "indicatoarele Aviaţiei militare revin repede pe roşu".

Politicienii au început să strâmbe din nas

Clasa politică din SUA nu a rămas indiferentă faţă de sumele colosale pe care Pentagonul le revendică periodic. Steve Israel, deputat democrat de New York, este de părere că a venit momentul "să se treacă la economii drastice" şi să se renunţe totodată la "drumul întortocheat" parcurs deopotrivă de bani şi de petrol.

"Ne împrumutăm de la China pentru a acoperi bilanţul contabil al Apărării, ca să cumpărăm petrol din Golful Persic, care alimentează forţele noastre armate ce au misiunea să ne protejeze de China şi de Golful Persic. E absurd!", comentează oficialul american.

Deputatul este de părere că Pentagonul, în afară de o grijă deosebită pentru cheltuirea judicioasă a fondurilor alocate, ar trebui să acorde o atenţie deosebită variantei de a deveni o forţă progresistă pe piaţa energiei, "şi anume un laborator pentru obţinerea unor noi tipuri de carburanţi".

Un soldat, 60 de litri de petrol zilnic

Potrivit unui raport alcătuit de LMI Government Consulting, o firmă care a semnat în aprilie un contract de consultanţă cu Pentagonul, în timpul războiului din Golf din 1991, fiecare soldat american din zona operativă "consuma" 15 litri de petrol pe zi pentru toate mijloacele de transport puse la dispoziţie: elicoptere, avioane, tancuri sau Humvee. Astăzi, în conflictele din Irak şi Afganistan, consumul zilnic a ajuns la 60 de litri.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite