Pelerinaj în umbra atentatelor, la Kerbala

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Musulmanii şiiţi au participat, ieri, la ritualurile religioase din ultima zi a sărbătorii Arbain. Milioane de pelerini şiiţi au sosit, zilele acestea, la Kerbala, în sudul Irakului, pentru

Musulmanii şiiţi au participat, ieri, la ritualurile religioase din ultima zi a sărbătorii Arbain.

Milioane de pelerini şiiţi au sosit, zilele acestea, la Kerbala, în sudul Irakului, pentru a se închina la mausoleul imamului Hussein. Pelerinajul se desfăşoară, în condiţii de securitate draconice, de teama atentatelor.


raş în stare de asediu, datorită celor 9 milioane de pelerini sosiţi acolo. Cifra-record a fost anunţată de generalul de poliţie Raëd Shakir Jawdat şi confirmată de guvernatorul provinciei.


Pelerinii comemorează în fiecare an a 40-a zi de la moartea imamului Hussein ibn Ali ibn Abi Taleb. Figură religioasă importantă, Hussein a devenit un martir venerat de către şiiţi după ce a fost asasinat în secolul al VII-ea. Kerbala este al patrulea loc sfânt al şiiţilor, după Mecca, Medina şi Najaf. Anul acesta, printre pelerini se numără şi premierul irakian de rit şiit, Nouri al-Maliki.


50.000 de poliţişti păzesc procesiunile


Pentru a preîntâmpina atentatele, care au însângerat deja procesiunile, serviciile de securitate irakiene au desfăşurat un dispozitiv impresionant de securitate, ce numără circa 50.000 de poliţişti şi soldaţi.
În plus, 750 de lunetişti au ocupat poziţii pe acoperişurile clădirilor, iar oraşul a fost survolat tot timpul de elicoptere militare. Ieri, un terorist-kamikaze, având centura de explozibili asupra lui, a fost arestat la unul dintre barajele poliţiei. Poliţia a mai descoperit câteva rachete şi bombe în împrejurimile oraşului.


Anul trecut, în timpul ceremoniilor de Arbain au fost ucişi 149 de credincioşi musulmani şi, în urmă cu câteva zile, într-un singur atac, şi-au pierdut viaţa 63 de pelerini care se îndreptau spre Kerbala.


"Labeik Ya Hussein!"


Unul dintre ritualurile credincioşilor şiiţi constă în autoflagelare, anumite scene de la pelerinajul anual din Kerbala fiind de-a dreptul cutremurătoare. Cântând "Labeik Ya Hussein! Labeik Ya Hussein!" (Răspundem chemării tale, Hussein!), grupuri de pelerini se lovesc cu brutalitate peste faţă sau piept şi se biciuiesc până la sânge.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite