Pelerinaj politic la sârbii din Kosovo

0
Publicat:
Ultima actualizare:

>> Lideri de la Priştina şi Belgrad au liniştit spiritele în satele izolate ale provinciei. Serbia a trecut în planul doi după ce prooccidentalul Boris Tadici a câştigat alegerile

>> Lideri de la Priştina şi Belgrad au liniştit spiritele în satele izolate ale provinciei.

Serbia a trecut în planul doi după ce prooccidentalul Boris Tadici a câştigat alegerile prezidenţiale. Acum toţi ochii sunt îndreptaţi spre provincia Kosovo, care se pregăteşte intens să-şi declare independenţa. Ieri a fost un adevărat pelerinaj din partea oficialilor de la Priştina şi Belgrad în satele izolate unde mai locuiesc sârbi.

Aflat în satul Rubovci, situat la 35 de kilometri de Priştina, premierul kosovar Hashim Thaci le-a cerut sârbilor să rămână în provincie după ce aceasta îşi va proclama independentţa. "Mesajul către sârbi este să rămână în Kosovo.

Este ţara tuturor", a declarat Thaci în mica localitate unde trăiesc 49 de familii sârbe, alături de 120 de familii albaneze. Fostul lider al UCK le-a cerut, de asemenea, refugiaţilor care s-au mutat în Serbia sau Muntenegru să revină la casele lor. Circa 200.000 de sârbi au părăsit provincia cu populaţie majoritar albaneză după conflictul din 1998-1999.

Hashim Thaci a mai spus că guvernul şi el, personal, garantează că, "împreună cu autorităţile internaţionale", vor construi "un nou Kosovo pentru toată lumea" şi că nu vor fi tolerate "incidentele şi actele de răzbunare" după declararea independenţei. Din cauza conflictelor interetnice, din 2004 până acum şi-au pierdut viaţa 19 persoane, iar alte 900 au fost rănite. Şi ministrul sârb pentru Kosovo-Metojija, Slobodan Samardzici, a vizitat mai multe localităţi din nordul provinciei Kosovo. El le-a cerut sârbilor să rămână aici indiferent de ce se va întâmpla cu statutul provinciei.

Samardzici i-a asigurat că Belgradul îi va sprijini, va investi în zonă, va crea noi locuri de muncă tocmai pentru a rămâne la casele lor. După ce a ajuns în localitatea Orehovaci din nordul provinciei, ministrul a afirmat că aceasta este un ghetou contemporan, unde oamenii trăiesc ca în Varşovia în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, înconjuraţi de sârmă ghimpată. La Priştina, pregătirile pentru proclamarea independenţei sunt pe ultima sută de metri. Un grup de 12 experţi s-a întrunit ieri pentru a lua o decizie asupra viitoarelor simboluri ale provinciei Kosovo.

Koştuniţa spune "NU" UE

"Propunerea Uniunii Europene adresată Serbiei de a semna în cursul zilei de mâine acordul politic, în timp ce UE desfăşoară o misiune de fărâmiţare a teritoriului ţării noastre reprezintă o capcană, care are ca scop ca Belgradul să-şi dea de fapt acceptul în legătura cu independenţa provinciei. În acest fel, Serbia ar putea fi prima ţară care recunoaşte în mod indirect independenţa provinciei Kosovo" - a declarat ieri premierul sârb Vojislav Koştuniţa.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite