Pedeapsă dură pentru escrocul Kerviel

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul trader al grupului bancar Societe General, Jérôme Kerviel, a fost găsit vinovat de abuz de încredere şi condamnat la trei ani de puşcărie şi plata a 4,9 miliarde de euro daune.

Suma impusă reprezintă pierderile pe care le-a suferit banca în 2008 de pe urma fraudelor lui Kerviel. Tribunalul din Paris a pronunţat sentinţa ieri.

În cazul în care se bazează pe salariul său actual de 2.500 de euro, fostul trader ar avea nevoie de 22.000 ani pentru a rambursa daunele, scrie „Le Figaro".

Jerome Kerviel, în vârstă de 33 de ani, a fost acuzat, la începutul anului 2008, că a efectuat tranzacţii neautorizate foarte riscante, în valoare de 6,4 miliarde de euro. Acestea au condus la pierderi record pentru banca Societe General. Suma imputată a fost redusă la 4,9 miliarde de euro „mulţumită" unui beneficiu real de 1,4 miliarde, pe care traderul i-a disimulat în actele contabile.

El şi-a recunoscut faptele, dar a afirmat mereu, în apărarea sa, că managementul băncii a fost conştient de acţiunile sale. De asemenea, Kerviel susţine că ar fi putut „repara" pierderile, dacă i s-ar fi oferit mai mult timp. Avocatul său a făcut recurs împotriva unei senţinte calificată drept „iraţională".

În cursul dezbaterilor, începute anul trecut şi desfăşurate într-un climat tensionat, fostul trader a recunoscut că a angajat sume astronomice (până la 50 de miliarde de euro!), ce au pus în pericol însăşi existenţa Societe General, dar a susţinut mereu că managementul băncii ar fi fost la curent cu tranzacţiile. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite