Pedeapsă de la Vatican pentru un preot pedofil: rugăciuni şi penitenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un preot chilian, în vârstă de 80 de ani, acuzat de abuzuri sexuale asupra minorilor, a scăpat de pedeapsa autorităţilor în 2010, însă a fost "condamnat" de Vatican la "o viaţă în rugăciuni şi penitenţă".

"Pe baza elementelor colectate, reverendul Fernando Karadima Farina este declarat culpabil de delictele menţionate şi în special de abuzuri asupra minorilor", afirmă comunicatul Congregaţiei pentru Doctrina Credinţei.

"Ţinând seama de vârsta şi de starea sănătăţii reverendului, se consideră oportun să i se impună culpabilului să se retragă într-o viaţă de rugăciune şi penitenţă şi să acorde reparaţii victimelor abuzurilor sale", a adăugat arhiepiscopul, potrivit Agerpres.

Karadima, fost formator de clerici, a fost acuzat în aprilie 2010 de cinci adulţi - care ocupă în prezent ei înşişi funcţii în Biserica Catolică chiliană - de abuzuri sexuale în urmă cu 20 de ani, când era preotul unei parohii cunoscute în Santiago.

Justiţia chiliană deschisese o anchetă asupra acestui caz, dar a clasat dosarul fără urmări penale spre sfârşitul anului 2010. O curte de apel urmează totuşi să reexamineze dosarul în vederea redeschiderii anchetei.

Între timp, arhiepiscopul de Santiago la vremea respectivă, Francisco Javier Errazuriz, transmisese un dosar Vaticanului, care şi-a efectuat propria anchetă, iar concluziile acesteia au parvenit Bisericii chiliene luna trecută.

Potrivit sancţiunii Vaticanului, comunicată de Monseniorul Ezzati, preotul Karadima nu mai poate ocupa vreo funcţie sacerdotală şi nici să se întâlnească cu persoane cărora le-a fost formator sau ghid spiritual. În caz de contravenţie, el poate fi exclus din cler.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite