Pe ce a cheltuit WikiLeaks jumătate de milion de dolari în cinci luni de zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Site-ul WikiLeaks, specializat în publicarea unor documente secrete, a cheltuit în cinci luni de zile circa jumătate de milion de dolari. Unde s-au dus aceşti bani?

Vicepreşedintele WikiLeaks, Hendrik Fulda, a declarat, într-un interviu acordat revistei Wired, că organizaţia a cheltuit în ultimele cinci luni de circa 13 ori mai mulţi bani decât în urmă cu şase luni, respectiv 495.000 dolari. Astfel de la modesta sumă de 38.000 dolari pe lună, site-ul fondat de Julian Assange  a ajuns la cheltuieli lunare în valoare de circa 100.000 dolari.

Bani pentru apărarea "cârtiţa" din armata SUA

Julian Assange s-a angajat să contribuie cu jumătate din suma necesară apărării soldatul american Bradley Manning, cel care a oferit pe tavă site-ului corespondenţa diplomatică a SUA, plus alte documete referitoare la conflictele din Irak şi Afganistan. Apărarea militarului, care va apărea anul viitor în faţa Curţii Marţiale, este estimată la 100.000 dolari. Până în prezent, doar  20.000 dolari au fost trimişi avocaţilor acestuia.

Potrivit lui Fulda, donaţiile primite de Wikileaks în perioada octombrie 2009 - decembrie 2010 s-au ridicat la circa 1,2 milioane dolari.

Vicepreşedintele organizaţiei precizează că mare parte din aceste cheltuieli exorbitante sunt cauzate de plata angajaţilor. Numărul exact al celor care lucrează pentru site-ul lui Assange nu se cunoaşte exact. Până în prezent, însă, site-ul apela la sute de voluntari pentre mentenanţă, în timp ce stafful propriu-zis număra doar câţiva angajaţi.

Fundaţia Wau Holland, cu legături bine ştiut cu grupul de hackeri Chaos Computer Club (CCC),  cea care se ocupă de finanţele site-ului lui Assange, a promis un raport privind situaţia economică a WikiLeaks până la finalul anului.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite