Patriarhul Kirill, vizită istorică în Polonia: E timpul să ne iertăm unii pe alţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Ruseşti a făcut apel la popoarele Rusiei şi Poloniei să se ierte unii pe alţii şi să meargă împreună înainte. În aceste zile, patriarhul Kirill efectuează o vizită oficială la Varşovia, considerată istorică.

În pofida faptului că Patriarhul Kirill a venit în Polonia la invitaţia mitropolitului Sava, şeful Bisericii Ortodoxe Poloneze, această vizită a stârnit ceva controverse atât în cercurile catolice ale ţării, cât şi în cele ortodoxe.

Vizita patriarhului a stârnit o mare polemică în cercurile publice. Unii consideră că este o vizită politică. Alţii sunt convinşi că este o vizită spirituală.

„A sosit timpul să uităm toate supărările şi se ne iertăm unii pe alţii", a spus patriarhul Kirill la întâlnirea cu preşedintele polonez, Bronislaw Komorowski.

„Pentru popoarele Rusiei şi Poloniei este foarte important să fie împreună acum, când valorile tradiţionale, de care se leagă identitatea noastră creştină, se află în pericol. Se surpă reprezentările tradiţionale privind familia, se propagă în mod deschis modul de viaţă păcătos. Aceste lucruri nu-i pot lăsa indiferenţi pe toţi cei care se consideră creştini. Acum a sosit timpul să împărtăşim împreună cuvântul lui Dumnezeu. Şi în faţa acestei sarcini măreţe trebuie să îndepărtăm din viaţa noastră acele supărări şi dezamăgiri rămase din trecut", a subliniat şeful Bisericii Ortodoxe Ruse, citat de Vocea Rusiei.

La rândul său, Komorowski a menţionat că trebuie să se parcurgă împreună calea unităţii, deoarece acest lucru este pentru binele nu numai a popoarelor şi ţărilor, ci a întregii lumi, care are în prezent o nevoie foarte mare de un exemplu de iertare reciprocă şi construire a unei fraternităţi puternice.

Liderul Bisericii Ortodoxe a Rusiei şi cel al Bisericii Catolice a Poloniei, monseniorul Josef Michalik, au semnat vineri la Varşovia un apel istoric la reconcilierea polono-rusă, relatează AFP.

"Facem apel la credincioşii noştri să se roage pentru iertarea greşelilor, nedreptăţilor şi tuturor relelor provocate reciproc", a scris acesta în textul semnat la palatul regal din capitala poloneză.

"Suntem convinşi că este un prim pas, cel mai important, către restabilirea încrederii reciproce fără de care nu există nici comunitate durabilă, nici reconciliere completă", declară cei doi prelaţi, promiţând să "se angajeze în noi eforturi care să ne apropie Bisericile şi popoarele".

Semnatarii promit, de asemenea, să "apere dreptul la prezenţa religiei în viaţa publică".

"Astăzi, popoarele noastre se confruntă cu noi provocări. Sub pretextul de a proteja secularismul sau de a apăra libertăţile, principiile fundamentale ale Decalogului sunt puse la îndoială", afirmă aceştia.

"Asistăm la promovarea avortului, a eutanasiei, a căsătoriilor homosexuale şi a consumismului. Valorile tradiţionale sunt respinse, iar simbolurile religioase eliminate din spaţiul public", adaugă cei doi prelaţi.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite