Pastorul Jones, un simbol al intoleranţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fost manager de hotel şi fost misionar în Germania, Jones este acum simbolul islamofobilor agresivi de pretutindeni, lucru care, spun unii dintre foştii săi enoriaşi, îl face cât se poate de fericit. Pastor la o „turmă“ de doar 30 de credincioşi, Terry Jones a reuşit zilele trecute să ajungă pe prima pagină a ziarelor din toată lumea cu un gest ofensator.

I-a luat aproape şase luni, dar până la urmă şi-a îndeplinit ameninţarea: a dat foc unui Coran şi a căpătat toată publicitatea pe care şi-o putea dori. Mustaţa falnică a lui Terry Jones a invadat ecranele televiziunilor americane pentru prima oară în luna septembrie a anului trecut. Profitând de emoţiile stârnite de aniversarea a nouă ani de la atacurile din 11 septembrie 2001, precum şi de o controversă legată de posibila amplasare a unei moschei în aproprierea zonei fostelor Turnuri Gemene, pastorul a declarat că intenţionează să dea foc la sute de Coranuri în biserica sa din Gainesville, Florida.

A urmat un adevărat circ televizat. Generalul David Petraeus, comandantul misiunii NATO din Afganistan la acea vreme, a avertizat public că un asemenea gest ar avea repercusiuni nedorite asupra siguranţei trupelor internaţionale din acea ţară. Ministrul Apărării, Robert Gates, l-a sunat personal pe Jones pentru a-i cere să renunţe la show-ul plănuit.

Pastorul a anunţat că nu va arde niciun Coran, nici atunci, şi nici pe viitor. Promisiunea avea să ţină, însă, doar câteva luni. Conform jurnalistului Leon Dische Becker, care l-a intervievat pe pastor în mai multe rânduri pentru „The Daily Beast" în această perioadă, Jones şi-a consolidat prezenţa pe Internet, construindu-şi un nou website şi creându-şi o pagină de Facebook care a devenit foarte populară.

În condiţiile în care, de această dată, mass-media americane i-au ignorat noile încercări de a crea controverse, atât website-ul, cât şi pagina de Facebook au jucat un rol crucial în răspândirea propagandei sale anti-Islam. De la un evanghelist obscur neluat în seamă nici măcar de către concitadinii săi, Terry Jones a ajuns să reprezinte în ochii unora o Americă pe cât de ignorantă, pe-atât de intolerantă.  

Trimis la plimbare de nemţi

Biserica lui Jones, Dove World Outreach Center (DWOC), a fost întemeiată în Gainesville în 1986 de către un om de afaceri, care a decedat în 1996. Câţiva ani mai târziu, la conducerea minusculei congregaţii a sosit pastorul Terry Jones, care lucra la acea dată ca misionar în Köln, Germania. Împreună cu soţia sa, Jones avea să facă naveta periodic între Europa şi America vreme de şapte ani. Dacă biserica din Florida nu a avut niciodată mai mult de 50 de enoriaşi, cea din Germania, denumită Comunitatea Creştină din Köln, a reuşit să atragă aproape 1.000 de credincioşi. Jones a intrat în 2002 în vizorul autorităţilor germane, care l-au amendat pentru folosirea ilegală a titlului de „doctor".

În anii care au urmat, pastorul a adoptat poziţii din ce în ce mai radicale, îngrijorându-i atât pe enoriaşi, cât şi pe ceilalţi lideri ai bisericii. Conform publicaţiei „Der Spiegel", pastorul ar fi ajuns pe la sfârşitul anilor 2000 să-şi conducă congregaţia cu o mână de fier, considerând orice abatere de la vorba sa a fi echivalentă cu o ofensă adusă lui Dumnezeu. Interesele pecuniare ale cuplului Jones s-ar fi făcut şi ele tot mai acut simţite, credincioşilor fiindu-le cerute insistent contribuţii băneşti.

Când predicile pastorului au căpătat tente extremiste, axându-se pe identificarea servitorilor Satanei (de obicei homosexualii şi musulmanii), congregaţia germană i-a dat papucii. Într-un interviu din 2010 publicat de „Spiegel", una dintre fetele sale, Emma Jones, povesteşte că a încercat în repetate rânduri să-şi calmeze tatăl. În una dintre ultimele lor conversaţii, pastorul i-ar fi spus fiicei sale că Dumnezeu îi va lua copiii şi o va omorî. Ultima picătură, spune Emma, a fost descoperirea unor probleme în contabilitatea bisericii ţinută de către Jones. Confruntat cu o serie de acuzaţii foarte serioase, pastorul şi-a luat tălpăşiţa.

Biserica de mobilă uzată

Jones a revenit în SUA în 2008 împreună cu o mână de enoriaşi germani, cu toţii convinşi că Islamul e pe cale să cucerească Europa şi că ameninţă serios şi America. În ultimii trei ani, pastorul a reuşit să-şi confirme reputaţia de propovăduitor extremist, publicând o carte intitulată „Islamul aparţine diavolului" şi ţinând predici furioase pline de avertizări apocaliptice şi teorii conspiraţioniste. Mai mult, conform unor foşti enoriaşi citaţi de „The Washington Post", „şcoala teologică" înfiinţată de Jones pentru educarea copiilor congregaţiei funcţionează în realitate ca o companie profitabilă, elevii fiind siliţi să-şi petreacă majoritatea timpului prin magazine de mâna a doua în căutarea unor articole de mobilier care să poată apoi fi vândute pe eBay.

Shane Butcher, fost membru al DWOC timp de 17 ani, a povestit ziarului american că obişnuia să lucreze peste 60 de ore pe săptămână în folosul soţilor Jones, care ar deţine acum o serie de proprietăţi valoroase în Florida şi în Mississippi. Tinerii care trec prin şcoala lui Jones trebuie să urmeze un regim strict de dietă şi nu au voie să aibă contacte cu familiile lor dacă acestea nu le împărtăşesc devotamentul faţă de Jones.

Ca şi în Germania, radicalizarea mesajului propovăduit de pastor a atras atenţia autorităţilor, care i-au luat afacerea cu mobilă la puricat şi i-au dat o amendă pentru încălcarea reglementărilor legale privitoare la plătirea impozitelor. Banca ce deţine ipoteca pe biserică i-a cerut şi ea să-şi plătească imediat datoria de 140.000 de dolari.

Pastorul spune că este persecutat din cauza mesajului său anti-Islam. De când a ars Coranul, localnicii îl evită, doar 14 persoane venind să-i asculte prima predică de după incidentele din Afganistan. Ţină a numeroase ameninţări cu moartea, Jones este acum în permanenţă înarmat, iar biserica este păzită atât de către puţinii enoriaşi care i-au mai rămas, cât şi de către poliţia oraşului Gainesville. Jones însă nu are nicio intenţie de a înceta cu provocările, el plănuind să participe în curând la o demonstraţie anti-Islam în Dearborn, Michigan, oraşul cu cea mai mare populaţie arabo-americană din ţară.
Reacţie târzie a coaliţiei

ONU va ancheta de ce forţele coaliţiei, aflate în apropiere de Mazar-i-Sharif, au ajuns atât de târziu vineri, la masacrul comis de mulţimea afgană, în care a murit şu românul Filaret Moţco. Coaliţia susţine că forţele germane au sosit după o oră, iar ONU susţine că ele au ajuns după trei ore.

"Suntem dispuşi să murim pentru a demonstra că Islamul e o religie periculoasă.''
Terry Jones
pastor în Gainesville, Florida

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite