Paşaportul nazistului Eichmann, eliberat de Crucea Roşie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În 1950, organizaţia umanitară internaţională l-a ajutat fără să vrea pe Adolf Eichmann să ajungă în Argentina, cu ajutorul unor documente de identitate false, de care au mai beneficiat

În 1950, organizaţia umanitară internaţională l-a ajutat fără să vrea pe Adolf Eichmann să ajungă în Argentina, cu ajutorul unor documente de identitate false, de care au mai beneficiat nazişti notorii, precum Joseph Mengele

Un judecător argentinian a găsit, din întâmplare, în arhivele unui tribunal din Buenos Aires, paşaportul fals utilizat de criminalul de război Adolf Eichmann pentru a fugi din Europa în Argentina. Acesta fusese eliberat de organizaţia Crucea Roşie Internaţională, cu sediul la Geneva.

După ce a fost descoperit, documentul, denumit deja "o piesă istorică", a fost consemnat Muzeului Holocaustului din capitala argentiniană. Surprinzător, paşaportul, ce datează din 1950, s-a păstrat într-o stare foarte bună, astfel că s-a putut citi cu uşurinţă numele pe care faimosul nazist l-a folosit pentru a fugi din Europa: Riccardo Klement. Crucea Roşie a reacţionat imediat şi a dat publicităţii cererea făcută de Eichmann pentru eliberarea documentului, păstrată în arhivele sale.

La fel a fugit şi "îngerul morţii"

Începând cu 1945, organizaţia umanitară internaţională a eliberat acest gen de paşapoarte refugiaţilor sau apatrizilor care nu mai aveau documente de identitate. Pe cel al lui Eichmann a fost trecut numele de "Riccardo Klement", iar la locul naşterii figurează orăşelul italian Bolzano. Doar descrierea fizică este conformă realităţii: "păr şaten, ochi deschişi la culoare, nas regulat". Crucea Roşie a mai eliberat astfel de documente şi altor criminali de război, printre care s-au aflat Joseph Mengele, supranumit "îngerul morţii", şi Walter Kuschmann, cunoscut gestapovist.

Eichmann a fost capturat de Mossad

Adolf Eichmann şi-a dobândit un loc aparte în istorie din cauza planului numit " Soluţia finală", prin care au fost trimişi la moarte milioane de evrei. În 1960, serviciile secrete israeliene au reuşit să-l descopere şi să-l captureze, ducându-l apoi în Israel. Acolo a fost judecat şi executat în 1962. "La sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, zeci de mii de refugiaţi au beneficiat de aceste documente de călătorie eliberate de Crucea Roşie", a explicat Vincent Lusser, purtătorul de cuvânt al organizaţiei. "Este regretabil că mai mulţi criminali de război nazişti au reuşit să fugă în acest mod din Europa şi să se ascundă în ţările Americii Latine", a mai spus el.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite