Păruială şi urlete în parlamentul bolivian

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputaţii partidului de guvernământ s-au luat la harţă cu cei din opoziţie, pe tema controlului sistemului judiciar Liderii opoziţiei au blocat tribuna Congresului din capitala

Deputaţii partidului de guvernământ s-au luat la harţă cu cei din opoziţie, pe tema controlului sistemului judiciar

Liderii opoziţiei au blocat tribuna Congresului din capitala boliviană La Paz într-o încercare de a-i împiedica pe legiuitorii puterii, fideli preşedintelui Evo Morales, să înceapă procedurile pentru sancţionarea judecătorilor Curţii Supreme de Justiţie din această ţară, care au suspendat patru magistraţi numiţi de preşedinte. De cealaltă parte, parlamentarii puterii - care deţin o majoritate fragilă în Legislativ - au încercat să-şi dea la o parte rivalii care ocupau tribuna.

Disputa a început mai întâi cu ţipete şi urlete şi a continuat cu înjurături. Au urmat apoi un schimb de pumni şi o păruială. Potrivit AP, demnitari din ambele tabere s-au urcat la un moment dat pe birouri strigând unii la alţii, după care au aruncat apa din pahare spre adversari şi au început să-şi împartă pumni.

Disputa a început anul trecut în decembrie, când Morales a numit în funcţie patru judecători, fapt ce a determinat opoziţia să reclame gestul la Curtea Constituţională. Aceasta a decis în mai, anul acesta, că judecătorii puteau rămâne în funcţie numai 90 de zile fără confirmarea Congresului şi a dispus, de asemenea, suspendarea lor.

Parlamentul a aprobat luna trecută rămânerea acestora în funcţie, însă şeful statului bolivian continuă să susţină că judecătorii Curţii Constituţionale nu aveau autoritatea de a-i suspenda pe magistraţi. Mai mult, Morales a cerut Congresului să înceapă procedurile pentru sancţionarea a patru din cei cinci judecători, declanşând astfel furia opoziţiei.

Tendinţe dictatoriale

Anul trecut, senatorii au protestat faţă de încercarea preşedintelui de a redistribui pământul şi de a rescrie Constituţia temându-se că opoziţia va fi trecută pe o linie moartă, incapabilă să mai aibă un cuvânt de spus pe scena politică. Bolivia - cea mai săracă din America de Sud - este condusă din ianuarie 2006 de Evo Morales, indian din străvechea populaţie Aymara, fost cultivator de plante de coca şi lider de sindicat.

Alături de preşedintele Venezuelei, Hogo Chavez, Morales experimentează un socialism de tip cubanez în aceste state din America Latină.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite