Partidul Câinelui cu Două Cozi, în luptă pentru Primăria Budapestei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Una dintre cele mai pitoreşti formaţiuni din Ungaria - Partidul Câinelui cu Două Cozi - şi-a desemnat trei candidaţi la alegerile locale din 3 octombrie: doi la Budapesta şi unul la Seghedin. La o „mare reuniune“ de la Budapesta din 29 august, cei aproximativ 300 de participanţi au scandat cunoscutele lozinci ale Câinelui cu Două Cozi: „bere gratis, viaţă veşnică“.

În urale, cei trei candidaţi şi-au prezentat programele electorale. Astfel, Gergely Kovacs, părintele formaţiunii şi secretarul general al partidului, candidat la funcţia de primar al oraşului Seghedin, a declarat că prezenţa publicului îi dă forţa necesară „pentru ca în continuare să promită orice". El a afirmat că „a trebuit să gonească mai multe mii de specialişti pentru ca programul să fie scris cu adevărat de popor, de aceea este plin de greşeli de ortografie".

Zsolt Victora, candidat pentru postul de primar al Budapestei, a subliniat că dacă va fi ales doreşte să devină „budapestanul budapestanilor", să fie „nu un echilibru, ci o balanţă, mai mult mâna care ţine balanţa, mai mult omul a cărui mână ţine balanţa". El a promis că, dacă va învinge, va construi sute de linii de metrou, din pământul excavat va ridica munţi la Seghedin pentru ca locuitorii să poată schia iarna iar numerele de ordine care vor garanta viaţa veşnică vor fi împărţite de fete în bikini. Problema circulaţiei din capitală va fi soluţionată prin teleportare.

Cel de-al treilea candidat, Dániel Mogacs, care ţinteşte primăria districtului Erzsebetvaros, s-a prezentat drept „candidatul ideal, un primar Godzilla, un monstru care va strivi toate obstacolele". El a transmis vârstnicilor că nu vor deveni mai tineri şi, lucru cert, pensiile lor nu vor creşte nici măcar cu un forint, în schimb se gândesc la reducerea lor. Tinerilor le-a promis că nu vor trebui să înveţe. „Voi închide şcolile şi voi gândi eu în locul lor", şi-a schiţat programul Mogacs, care a subliniat că intenţia lui dacă va deveni primar este să câştige bani mulţi.

De la postere satirice la acţiune politică

Creată în 2006, la Seghedin, la iniţiativa lui Gergely Kovacs, care a preluat ca simbol schiţa câinelui cu două cozi, formaţiunea şi-a propus să satirizeze viaţa politică şi lozincile partidelor. Şi dacă la început, acest pseudopartid s-a manifestat mai ales prin concerte şi artă stradală, grafică şi postere care atrăgeau atenţia asupra viciilor şi corupţiei din societate, cu timpul a început să se se implice serios în viaţa politică. Astfel, în iunie 2009, a fost organizată o demonstraţie în faţa Oficului Central de Statistică de la Budapesta în care cei 200-300 de participanţi au avut cerinţe precum „Mâine să fie ieri" sau „Priveşte tâmpit".Unii analişti susţin că ideea de a participa la alegerile locale ar fi venit şi de la succesul partidului satiric islandez „Best Party", al cărui candidat a câştigat, la începutul anului, postul de primar al Reykjavikului.

Partea nostimă este că partidul a început să câştige adepţi. Potrivit unui sondaj recent, dacă s-ar organiza acum alegeri, Câinele cu Două Cozi ar obţine 2% din voturi. Jumătate din populaţia Ungariei ştie deja de existenţa formaţiunii, mulţi cunoscând şi unele puncte ale programului ei. Unul din membrii activi a declarat că sute de voluntari şi-au oferit sprijinul pentru strângerea de adeziuni şi pentru campania electorală a partidului. Analiştii politici apreciază că succesul Câinelui cu Două Cozi ilustrează dezorientarea şi lipsa de speranţă a unei mari categorii a populaţiei din Ungaria, cuprinsă deopotrivă de criză economică şi socială.

Din programul economic al partidului

„Principalele două piloane ale programului nostru economic sunt reducerea generală şi totală a impozitelor, precum şi introducerea berii gratis pentru maghiarii de la noi şi de dincolo de graniţe. Specialiştii şi presa noastră apreciază că aceste două măsuri vor elibera sume atât de mari încât programul Partidului Maghiar al Câinelui cu Două Cozi va putea pus în practică în totalitate, fie dacă este vorba de construirea unui aerodrom spaţial, ori de adăugare a 99 de zile fiecărui an", se arată în programul economic al formaţiunii. Dacă, din cauza efectelor crizei în economia mondială sau a unor catastrofe naturale, vor fi necesare alte resurse materiale, ele vor fi acoperite din extinderea parţială a reducerii impozitelor sau prin prelungirea vieţii veşnice.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite