Partidele ungare susţin „ambasada secuilor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inaugurarea reprezentanţei Ţinutului Secuiesc la Bruxelles a suscitat nemulţumiri profunde la vecinii noştri de răsărit, relatează cotidianul "Nepszabadság". Potrivit unui eurodeputat ungur socialist, Csaba Tabajdi, în capitala UE există reprezentanţe permanente nu numai ale statelor membre ci şi ale multor zone geografice, provincii sau regiuni.

Iar reprezentanţa Ţinutului Secuiesc ar putea contribui la promovarea mai eficientă la nivel european a intereselor locale, ceea ce oricum este o evoluţie favorabilă. Tabajdi a afirmat că, în această privinţă există o totală înţelegere între partidele politice din Ungaria. Deşi biroul - un fel de ambasadă a secuimii - este sprijinit întru totul de UDMR, a creat nemulţumirea oamenilor politici români, menţionează cotidianul. Cu toate acestea, vicepremierul ungar, Zsolt Semjen, a participat ieri la inau­gurarea reprezentanţei.

Primul pas spre autonomie   

Pe de altă parte, potrivit unui  articol din ziarul polonez "Recszpospolita", reluat de cotidianul "Nepszava", deschiderea reprezentanţei ar putea fi primul pas către autonomie. Cotidianul polonez relatează despre "strădaniile pentru dobândirea autonomiei celor 600.000 de maghiari din Secuime".
Coaliţia guvernamentală din România vorbeşte despre şantajul maghiarilor, deoarece nu are majoritate fără UDMR, iar reacţiile româneşti dure erau previzibile, mai scrie "Recszpospolita". Articolul îl citează şi pe analistul Gabor Takacs din Ungaria care a apreciat că deschiderea biroului de la Bruxelles ar putea contribui la lupta pentru dobândirea autonomiei. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite