Parmezanul, o altă victimă a cutremurelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Două sute de companii din zona de nord a Italiei au fost grav afectate de cutremurul de duminică (6 grade pe scara Richter) şi de cele produse în noaptea de miercuri spre joi.

Cel puţin 2.000 de oameni vor fi trimişi în şomaj tehnic, scrie „Le Point". Seismul a produs daune de câteva sute de milioane în industria foarte dinamică din nordul Italiei, potrivit patronatului local. Sindicatul CGIL (stânga) susţine că cel puţin 5.000 de oameni vor rămâne şomeri.

Producţie pierdută

În zona cea mai afectată, între Finale Emilia (epicentrul), Mirandola şi San Felice sul Panaro, sediile sau depozitele unei companii din patru au fost distruse sau avariate, a anunţat asociaţia de artizani CNA. Confruntate cu falimentul, multe companii solicită credite pentru a-şi redemara activitatea, dar vor şi scutiri fiscale pentru perioada următoare şi indemnizaţii de şomaj tehnic pentru salariaţi.

Afectată a fost nu doar industria, ci şi agricultura, celălalt pilon al economiei din această regiune. În acest sector, pagubele se ridică la peste 250 de milioane de euro. Cel mai mult au avut de suferit producţia de parmezan şi de grana padano, o altă varietate de brânză. Acum a început o cursă contra cronometru pentru salvarea perlei gastronomiei locale. Peste 300.000 de roţi de parmezan au fost alterate sau distruse după ce etajerele pe care se maturau au fost zdrobite de şocurile seismice.

„Toate etajerele au căzut precum nişte piese de domino. Din toate roţile de parmesan, au rămas neatinse doar 20%", a declarat, pentru „The Guardian", Ivano Chezzi, gestionar al unui depozit unde se aflau 90.000 de roţi din delicioasa varietate de brânză. Un alt producător de parmezan a estimate că va avea nevoie de cel puţin 20 de zile pentru a separa brânzeturile rămase intacte de cele alterate.

Acestea din urmă vor fi vândute la preţ redus pentru a fi mărunţite. „Am găsit 32.000 de roţi de Parmigiano Reggiano pe jos. Jumătate vor fi descalificate şi vândute în pierdere. Chiar dacă producţia va continua - şi 35 de roţi de 40 de kilograme necesită fiecare 550 de litri de lapte - este o catastrofă economică", se plânge un alt producător, Dante Caretti. Parmezanul este o adevărată comoară pentru producătorii locali: fiecare roată e vândută în mod normal cu 420 de euro când este maturată. Iar maturarea durează între 12 şi 24 de luni.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite