Parlamentul ucrainean a aprobat Legea limbilor regionale, printre care figurează şi română

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentul ucrainean a aprobat luni, într-o primă lectură, cu o majoritate de 234 de voturi din cele 226 necesare, proiectul de Lege privind limbile regionale, care va consolida în mod semnificativ statutul limbii ruse, vorbită în mare parte a Ucrainei, inclusiv la Kiev.

Acest proiect de lege menţionează, de asemenea, ca limbi regionale, în afară de limba rusă, limbile minorităţilor de pe teritoriul ucrainean, între care română, belarusă, bulgară, armeană, găgăuză, idiş, moldovenească, poloneză, slovacă, maghiară, romă etc.

Documentul mai trebuie aprobat în a doua lectură, când este posibilă aplicarea unor modificări, după care ar urma să fie votat integral, înainte de a fi promulgat. Dacă acest proiect de lege va trece, limba rusă va dobândi statutul oficial de limbă locală sau regională în zone cu o pondere de 10% a vorbitorilor limbii respective. Acelaşi lucru este valabil şi în cazul celorlalte limbi minoritare.

Limba de stat în Ucraina este limba ucraineană, conform Constituţiei. În acelaşi timp, în timpul precedentei campanii electorale, preşedintele Viktor Ianukovici a promis să facă rusa a doua limbă de stat, însă pentru aceasta se impune modificarea Legii fundamentale a ţării, iar pentru aceasta Partidul Regiunilor, de guvernământ, ar avea nevoie de 300 de voturi.

Opoziţia consideră respectiva lege ca profund antiucraineană. Între 1.500 şi 3.000 de protestatari s-au adunat marţi dimineaţă, în faţa clădirii Parlamentului de la Kiev pentru a protesta împotriva Legii vizând limbile regionale.

O dezbatere recentă asupra acestui proiect de lege s-a lăsat cu o încăierare între deputaţi, dintre care unul a avut nevoie urgentă de îngrijiri medicale calificate. Preşedintele parlamentului Vladimir Litvin a propus atunci dizolvarea Radei. Media locale apreciază că ideea limbilor este o iniţiativă electorală nu prea inspirată din partea Partidului Regiunilor, întrucât va diviza electoratul şi aşa scindat între estul şi sud-estul rusofon şi vestul naţionalist şi proccidental.

În centrul Kievului, marţi au fost mobilizate trupele speciale Berkut, din subordinea Ministerului ucrainean de Interne, în eventualitatea că manifestaţia paşnică va lua o întorsătură imprevizibilă.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite