Slovacii au spus ,,NU" hotărât suplimentării fondului european de urgenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentul slovac a respins suplimentarea Facilităţii Europene pentru Stabilitate Financiară (EFSF), de pe urma căreia au profitat până acum Grecia, Irlanda şi Portugalia. Doar 55 de deputaţi au votat în favoarea extinderii fondului, necesarul de voturi ca proiectul să treacă era de 76. Ministrul de Finanţe de la Bratislava, Ivan Miclos, asigură că Legislativul va da undă verde legii până la sfârşitul săptămânii.

După ore de discuţii în contradictoriu parlamentul de la Bratislava a respins, ieri seară, suplimentarea  fondului de urgenţă European, vital pentru zona euro aflată în plină criză a datoriilor. Ca Facilitatea Europeană pentru Stabilitate Financiară (EFSF) să poată fi suplimentată este nevoie ca propunerea să fie ratificată de parlamentele din toate cele 17 state din zona euro.

Partenerii de coaliţie nu s-au înţeles

Cele patru partide din coaliţia la guvernare nu au ajuns la un numitor comun, nici la negocierile de ieri, purtate până la începerea votului, nu au avut succes. Potrivit presei slovace şefa Guvernului şi-ar fi ameninţat partenerii de coaliţie că demisionează dacă nu aprobă extinderea mecasnismului european de criză.

Liberalii vor puteri sporite pentru Parlament

Neo-liberalii din partidul SaS au declarat din start că vor vota împotriva fondului de urgenţă, motivând că acesta ar împovăra prea mult bugetul unei ţări sărace ca Slovacia.  Ei vor, printre altele, ca orice decizie legată de fondul de urgenţă să treacă mai întâi prin comisiile de Buget şi de Finanţe din Parlament.

Citiţi şi
Slovacii, cu pensia medie de 300 de euro, nu înţeleg de ce să se sacrifice pentru greci, care au o pensie medie de 1.200 de euro

Remaniere sau alegeri anticipate

Reprezentanţii principalului partid de opoziţie din Slovacia sunt totuşi încrezători că suplimentarea fondului de urgenţă European va fi ratificată până la urmă de Parlament. Ei au anunţat că susţin proiectul cu o condiţie: să fie remaniat guvernul sau să fie organizate alegeri anticipate.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite