Parlamentul de la Budapesta alege noul preşedinte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Socialiştii şi ecologiştii nu participă la alegerea lui János Áder, iar formaţiunea Jobbik va vota „nu”.

Azi, Parlamentul ungar va alege noul preşedinte al ţării. Acum o lună, fostul şef de stat, Pal Schmitt, a fost nevoit să-şi dea demisia din cauza scandalului de plagiere a lucrării sale de doctorat.

Fidesz, formaţiunea premierului Viktor Orbán, l-a propus în locul lui pentru funcţia de preşedinte al Ungariei pe europarlamentarul János Áder, de asemenea membru al Fidesz.

Pentru prima dată un politician

Jurist de profesie, Áder, care face parte din aripa de centru-dreapta a partidului, este unul dintre autorii noii legi fundamentale a Ungariei şi al mai multor proiecte de lege.

Observatorii au remarcat că este pentru prima dată după 1990 când această funcţie revine unui om politic, fapt criticat de partidele de opoziţie. Acestea ar fi dorit o personalitate fără apartenenţă politică, dar, din cauza numărului mic de mandate pe care le deţin în Parlament, nu au reuşit să propună un contracandidat.

În consecinţă, socialiştii şi ecologiştii (L.M.P.) au decis să nu participe la alegerea noului preşedinte, iar "Jobbik" a declarat că va vota contra.

Áder are nevoie, în primul tur de scrutin, de două treimi din voturi, în condiţiile în care coaliţia guvernamentală Fidesz-creştin- democraţi deţine acest număr de mandate.

Dacă, totuşi, nu vor fi prezenţi toţi deputaţii din coaliţie, la cel de-al doilea tur de scrutin, el este ales dacă întruneşte cele mai multe voturi. Lipsind contracandidatul, alegerea lui Áder este o certitudine. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite