Parlamentul bulgar, împănat cu foşti securişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe măsură ce se apropie alegerile pentru locale şi europene din Bulgaria, apar tot mai multe date despre colaborarea politicienilor de peste Dunăre cu fosta poliţie secretă comunistă.

Pe măsură ce se apropie alegerile pentru locale şi europene din Bulgaria, apar tot mai multe date despre colaborarea politicienilor de peste Dunăre cu fosta poliţie secretă comunistă. Cotidianul "Standart" scrie că unul din şapte parlamentari aleşi în Bulgaria în ultimii 17 ani a fost agent al serviciilor secrete din perioada comunistă.

Informaţia a venit din surse de pe lângă comisia care verifică arhivele securităţii bulgare. Dosarele a 1.400 de persoane care au fost alese în Parlamentul de la Sofia în ultimii 17 ani urmează să fie verificate. Dintre acestea, potrivit datelor preliminare, cel puţin 200 au lucrat pentru fostele servicii secrete. Lista finală a agenţilor va fi dată publicităţii la 29 sau 30 august, a anunţat comisia.

Un membru al acesteia a declarat că au fost primite toate dosarele, însă numărul lor este foarte mare şi numeroase detalii trebuie verificate.

În plus, noi nume de parlamentari care au fost agenţi secreţi apar în fiecare zi. Campania electorală pentru alegerile locale din Bulgaria va începe la 27 septembrie şi va dura până la 26 octombrie.

În iulie, organismul însărcinat cu analizarea dosarelor secrete a publicat dosarul şefului statului. Potrivit documentului, preşedintele ar fi fost recrutat în 1989 şi a lucrat sub numele de cod "Gotse".

La începutul acestei luni, două organizaţii civice au înaintat o cerere către parlamentul bulgar pentru ca preşedintele să fie înlăturat de la putere pentru că şi-a ascuns colaborarea cu poliţia secretă comunistă.

Organizaţiile susţin că Părvanov a încălcat Constituţia pentru că nu a anunţat că a colaborat cu serviciile secrete comuniste atunci când a candidat pentru prima dată pentru funcţia supremă în stat.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite