Pariu pierdut pentru Las Vegas

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Paradisul cazinourilor decade puternic, fiind grav afectat de criza imobiliară care a lovit Statele Unite La prima vedere, Las Vegasul arată ca acum un an, doi. Cazinouri iluminate, străzile

Paradisul cazinourilor decade puternic, fiind grav afectat de criza imobiliară care a lovit Statele Unite

La prima vedere, Las Vegasul arată ca acum un an, doi. Cazinouri iluminate, străzile pline de lume, baruri, hoteluri cu turişti care-şi încearcă norocul. Anul trecut, peste 39 de milioane de persoane au vizitat paradisul cazinourilor. Dar aparenţele sunt înşelătoare.

Criza economică din America, mai ales cea din sectorul imobiliar, se resimte şi în… paradis. Cine vrea să-şi cumpere acum o casă în acest oraş, un vis imposibil de realizat până de curând pentru americanii cu venit mediu, poate s-o facă deoarece preţurile au scăzut simţitor.

Riscul este să nu mai aibă vecini. Aproximativ 23.000 de apartamente, case şi vile stau goale la marginea acestui paradis aflat în deşert.

Cel puţin 1.000 dintre acestea sunt apartamente de lux cu patru, cinci dormitoare, mai multe băi, a căror valoare depăşeşte un milion de dolari. 51 la sută din casele construite în cartierele rezidenţiale îşi aşteaptă cumpărătorii. Vecinii caselor goale se plâng că grădinile imobilelor pe care băncile le-au recuperat deoarece cumpărătorii nu şi-au putut plăti ratele, sunt lăsate în paragină. Şi hotelierii se plâng.

Numărul vizitatorilor s-a redus, cu toate că preţurile camerelor au scăzut cu aproape un sfert. Traficul pe aeroport este, de asemenea, în declin. Dar cei mai nemulţumiţi sunt proprietarii de cazinouri, deoarece, din lună în lună, veniturile lor, provenite de pe urma jocurilor de noroc, sunt mai mici. Aparent, cifra de 3 la sută reducere, care s-a înregistrat în februarie, nu este prea mare, dar transformată în dolari ea devine semnificativă.

Şantiere în paragină, proiecte anulate

Criza a lovit puternic şi planurile viitoare de dezvoltare a oraşului. Trei mari proiecte au de suferit. Astfel, a fost oprit şantierul clădirii Cosmopolitan, dezvoltatorul Bruce Eichner trezindu-se că i s-au epuizat fondurile şi e chiar ameninţat de un proces. De asemenea, scrie "Los Angeles Times", construirea versiunii mult mărite a hotelului Plaza din New York, în valoare de şase miliarde de dolari, ar putea fi amânată din cauza prăbuşirii creditelor imobiliare.

Ultima veste în acest domeniu este vânzarea terenului pe care miliardarul australian James Packer intenţiona să construiască cea mai înaltă clădire din lume, aceasta urmând să facă parte din complexul Towers.Până de curând, locuitorii oraşului nu-şi făceau probleme din cauza crizelor economice, considerând că există suficienţi amatori care să vină să-şi cheltuiască banii aici.

Dar acum, comentează cotidianul american, s-ar putea să fie altfel. Şi atunci ce se va întâmpla în primul rând cu oamenii simpli - muncitorii care întreţin curăţenia oraşului, chelnerii de la restaurante, femeile de serviciu de la hoteluri, angajaţii cazinourilor şi chiar stripteusele - care trăiesc de pe urma acestui paradis al jocurilor de noroc?

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite