Parfumul lituanian şi gafa estoniană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Două dintre statele baltice, Lituania şi Estonia, sunt zilele acestea în atenţia presei, prin modul cum îşi promovează imaginea. Lituania a anunţat că va lansa curând un parfum naţional, după drapel, imn şi stemă. Ministerul lituanian de Externe a oferit deja câte o sticluţă cu noua esenţă tututor ambasadorilor aflaţi în post la Vilnius, scrie AFP.

„Am vrut să creăm ceva deosebit, care să reprezinte Lituania şi caracterul lituanian", a explicat pentru cotidianul „Vilniaus diena Mindaugas Stongvilas", un expert în comunicare aflat la originea proiectului. Parfumul „Lituania" va fi deci un amestec de santal, cedru şi mosc, respectiv tot atâtea aluzii la originea indo-europeană a limbii lituaniene şi a forţei caracterului lituanienilor. „Pentru ca lituanienii să se recunoască în parfum, am adăugat miros de lemn ars care poate fi asociat cu ritualurile păgâne, precum şi miros de muşchi şi flori de câmp", a precizat Stongvilas. Crearea parfumului a fost încredinţată firmei franceze Galimard.

Militarii lituanieni mobilizaţi în Afganistan au primit şi ei eşantioane şi în curând va veni rândul ambasadelor Lituaniei în străinătate, hotelurilor şi aeroporturilor. Luna viitoare vor fi puse în vînzare lumânări parfumate „Lituania". O linie de produse derivate este, de asemenea, în proces de fabricaţie.

Estonia: euro, cu scandal

Intrarea Estoniei în zona euro, la 1 ianuarie 2011, a început cu un scandal: harta ţării, reprezentată pe monede, nu corespunde graniţelor actuale, deoarece cuprinde o parte a Rusiei. Ambasadorul Rusiei la Tallin, Iuri Merzliakov a fost înştiinţat de acest lucru de apărătorul estonian al drepturilor omului, Serghei Seredenko, potrivit postului de radio Vocea Rusiei.

În 2005, Parlamentul lituanian a ratificat acordul privind frontierele dintre cele două ţări, conform căruia regiunile Peciora şi Zanarovie fac parte din Rusia. Un purtător de cuvânt al Băncii Centrale a Estoniei a confirmat că pe monedă este reprezentată „harta aşa cum şi-o imaginează  pictorul".

Monetăria Vantaa din Finlanda a produs pentru micul stat baltica 194. 000. 000 de monede  euro estoniene, de diferite valori unitare. Aspectul exterior al monedelor a fost determinat la sfârşitul anului 2004, prin vot popular. Partea din faţă a monedelor, în toate ţările din zona euro, este la fel, iar pe revers este trasat conturul geografic al Estoniei, inscripţia EESTI (Estonia) şi anul. Frontiera dintre Rusia şi Estonia de pe monedele euro este subiect de discuţie pe diferite formuri, iar cei mai mulţi comentatori cred că este dificil de reprodus, artistic pe o monedă, cu exactitate proporţionlă, la fracţiuni de milimetru, harta unei ţări.

Nu a trecut nici o săptămână de la trecerea la euro, că  au şi apărut primele falsuri, scrie agenţia rusă Ria Novosti. Poliţia a anunţat că a descoperit o bancnotă falsă de 50 de euro, în orăşelul estonian Pärnu. Un tânăr a făcut cumpărături de la un mic magazin cu o astfel de bancnotă falsă.  

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite