Parastas de trei ani la Beslan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moscova dă întreaga vină pe teroriştii ceceni, localnicii acuză intervenţia militarilor ruşi Rusia a comemorat ieri trei ani de când criza ostaticilor luaţi de rebeli ceceni la o

Moscova dă întreaga vină pe teroriştii ceceni, localnicii acuză intervenţia militarilor ruşi

Rusia a comemorat ieri trei ani de când criza ostaticilor luaţi de rebeli ceceni la o şcoală din sudul Oseţiei de Nord a fost rezolvată de forţele federale într-o manieră care a dus la moartea a 331 de persoane, jumătate dintre ei copii.

Peste 3.000 de oameni s-au adunat ieri, cu candele şi flori, în faţa ruinelor şcolii din oraşul nord-oseţin Beslan, unde, în 2004, rebelii ceceni au provocat cel mai mare masacru împotriva civililor ruşi. Chiar şi acum, forţe de securitate au fost răspândite în regiune pentru cele trei zile de evenimente comemorative, locale şi federale. Anchete concurente Rudele victimelor aşteaptă încă de la Kremlin adevărul adevărat, dar anchetele oficiale au concluzii diferite.

În decembrie, ancheta unei comisii parlamentare ruse a conchis că atacul de la Beslan a fost pus la cale cu minuţiozitate de liderii rebelilor ceceni - între care Şamil Basaev şi Aslan Maşhadov, ucişi ulterior de forţele federale. La atac au participat 32 de militanţi - dintre care doar unul, Nur-Paşi Kulaiev, a supravieţuit şi este înteminţat pe viaţă, din mai 2006. Potrivit aceleiaşi comisii federale, prima explozie din şcoală ar fi fost provocată de teroriştii ceceni. Comisia condusă de Alexander Torşin acuză poliţia nord-oseţină, care nu avea niciun om la poarta şcolii în ziua atacului -, dar disculpă total forţele federale pentru atacul cu intenţia scoaterii din funcţiune a teroriştilor.

Aceste concluzii devenite oficiale la Moscova contrazic raportul anterior al unui investigator rus. Matematician şi expert militar, Iuri Saveliev a explicat că grenadele lansate de forţele ruse venite la faţa locului ar fi provocat baia de sânge, întrucât dispozitivele explozive artizanale plasate de rebelii ceceni "nici nu au explodat". O campanie a rudelor victimelor contestă raportul Torşin, despre care crede că "acordă impunitate autorităţilor ruse pentru folosirea armelor interzise".

Comemorativ, fotografiile victimelor sunt aliniate pe pereţii ruinelor şcolii în care rebeli ceceni au reţinut peste 1.000 de ostatici. În stânga, una din fotografiile care acum trei ani a impresionat o lume întreagă: un soldat care protejează un copilaş

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite