Papa oficiază o liturghie la Havana

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Benedict al XVI-lea i-a îndemnat pe cubanezi să construiască „o societate deschisă“.

Papa Benedict al XVI-lea a cerut reînnoirea societăţii cubaneze, în cadrul unei slujbe ţinute ieri în faţa a circa 200.000 de oameni în oraşul Santiago de Cuba. El i-a îndemnat pe cubanezi să construiască „o societate deschisă", la începutul vizitei sale de două zile în ţara comunistă, unde circa 10% din populaţie este catolică.

Suveranul Pontif a fost întâmpinat la aeroportul din Santiago (900 de kilometri la sud-est de capitala Havana) de preşedintele Raul Castro şi de mai mulţi responsabili ai Bisericii Catolice cubaneze.

„Port în inimă aspiraţiile şi dorinţele legitime ale tuturor cubanezilor, oriunde se află, suferinţele şi bucuriile lor, preocupările şi eforturile cele mai nobile, mai ales cele ale tinerilor şi ale persoanelor în vârstă, ale adolescenţilor şi ale copiilor, ale bolnavilor şi muncitorilor, ale prizonierilor şi ale familiilor acestora, precum şi cele ale săracilor", a declarat Papa.

Benedict al XVI-lea şi-a petrecut noaptea în apropierea Sanctuarului Fecioarei Binefacerii de la El Cobre, sfânta patroană a Cubei, la 30 de kilometri de Santiago. Vizita Papei marchează şi cea de-a 400-a aniversare a icoanei, cunoscută şi sub numele de Fecioara Mambisa, care a fost găsită, în 1612, de către pescari, plutind în mare.

Ieri, după o scurtă vizită de reculegere la sanctuar, Benedict al XVI-lea a plecat către Havana, unde a fost primit oficial de preşedintele Raul Castro, înaintea unei cine cu episcopii cubanezi. Suveranul Pontif va oficia o a doua liturghie în Piaţa Revoluţiei din Havana astăzi, iar apoi va rosti un discurs la aeroport înainte de a părăsi Cuba pentru a pleca spre Roma.

„Jos comunismul"

Înainte de slujba din Santiago, un om a fost arestat, după ce a strigat „Jos Comunismul!". Celelalte persoane din mulţime l-au huiduit pe disident, acuzându-l că a stricat atmosfera şi au scandat „Cuba, Cuba, Cuba".

Înaintea vizitei, Papa a declarat că structura marxistă a Cubei „nu mai corespunde realităţii" şi a cerut adoptarea „unui nou model". Dar la sosirea sa la Santiago, el a recunoscut „eforturile Cubei de a se reînnoi şi a-şi lărgi orizontul".

 În discursul ţinut la aeroport, preşedintele Castro a spus că ţara socialistă acordă libertate de religie şi are bune relaţii cu Biserica Catolică.  El a mai spus că ţara este decisă să-şi apere independenţa în faţa embargoului american. Observatorii spun că relaţia dintre Biserică şi stat s-a îmbunătăţit în Cuba în ultimii ani. Raul Castro a acceptat medierea bisericii în chestiunea deţinuţilor politic.

Totuşi, grupurile de opoziţie spun că zeci de disidenţi au fost arestaţi înaintea vizitei, iar alţii au fost împiedicaţi să ajungă la slujba de la Santiago. Reprezentanţii Vaticanului au declarat că în programul Papei nu este prevăzută şi o întâlnire cu reprezentanţii disidenţilor, din lipsă de timp.

În Cuba există doar 361 de preoţi la o populaţie de 11,2 milioane. Oficialii Bisericii spun că 60% din populaţie a fost creştinată, dar numai 5% participă regulat la slujbe, scrie Associated Press. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite