Papa este aşteptat cu nervi în Spania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Când Benedict al XVI-ea va ajunge mâine la Madrid pentru a prezida ceremoniile prilejuite de Zilele mondiale ale tinereţii, va avea parte de o primire mai reţinută din partea catolicilor spanioli

Cel puţin, aşa susţin „Indignaţii" iberici care îi promit Suveranului Pontif o manifestaţie de proporţii pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de „risipa fără rost" prilejuită de această vizită papală, survenită în plină perioadă de austeritate. „Indignaţii" mai au un motiv de revoltă: pelerinii aşteptaţi (al căror număr ar urma să depăşească pragul de un milion) vor beneficia de o reducere substanţială (până la 80%) la preţul biletelor pentru transportul public din Madrid, între 16 şi 21 august.

Directorul financiar al evenimentului, Fernando Gimenez, susţine că desfăşurarea acestuia nu va costa mai mult de 50,5 milioane de euro, sumă ce ar proveni din donaţiile făcute de credincioşi. Restul ar fi asigurat de contribuţiile benevole venite din partea unor mari întreprinderi şi societăţi. Dar „Indignaţii" şi susţinătorii acestora nu se lasă convinşi de „propaganda catolică" şi afişează pancarte prin care spaniolii sunt sfătuiţi să „aibă grijă de portofele, pentru că vine Papa".

Spania pe care o vizitează acum Benedict al XVI-lea este mult mai „decreştinată" decât în alţi ani, de când viaţa social-politică suferă influenţele socialiştilor. Din cei 73% dintre spaniolii care se declară catolici (faţă de 80% în 2002), doar 13% mai spun că merg la slujbă duminica. A crescut şi numărul ateilor, ajungând la un procent de 24%, chiar mai mare în rândul tinerilor. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite