Papa, spionat de STASI, boicotat de ex-comunişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vizita Suveranului Pontif în ţara natală a readus în actualitate aventurile Papei cu fosta poliţie secretă din Germania comunistă. Parlamentarii partidului Die Linke, de extremă stângă, au boicotat, joi, discursul Suveranului Pontif în Bundestag (Parlamentul german).

Gestul membrilor Die Linke, urmaşii fostului Partidul Comunist din fosta Republică Federală Germană a readus presei în memorie faptul că viitorul Papă Benedict al XVI-lea, cardinalul Joseph Ratzinger, era considerat o ameninţare potenţială pentru regimul comunist din fosta RDG. Ratzinger a fost unul dintre demnitarii străini îndeaproape supravegheaţi de fosta poliţie secretă comunistă, Stasi. Postul public de televiziune MDR a dezvăluit cum cardinalul Ratzinger a trezit suspiciunea temutei poliţii secrete est-germane încă din anii '70.

Incognito în RDG, cu trabantul

În 1974, el a făcut o vizită incognito în landul Turingia din fosta RDG, la bordul unui Trabant condus de episcopul de Erfurt, Joachim Wanke.  Timp de mai multe ore, agenţii l-au scăpat de sub supraveghere, după cum reiese din ceea ce s-a mai găsit din dosarul actualului Suveran Pontif întocmit de STASI. Cel puţin opt informatori l-au spionat pe Ratzinger, considerat „inamic feroce al comunismului". STASI a căutat cu orice preţ discreditarea lui scotocind în trecutul său de membru al mişcării hitleriste de tineret.

Identitatea celor care l-au supravegheat pe Joseph Ratzinger este încă necunoscută, dar presa germană a dat publicităţii numele de cod al unora dintre aceşti „falşi prieteni": „Auora", „Lorac", „Erich Neu", „Gemse", „Louwe", „Lichtblick". Ultimul a fost deconspirat, iar cotidianul german „Bild" scria că este vorba despre Eugen Brammertz, un călugăr benedictin decedat 1987.  

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite