Papa Benedict al XVI-lea s-a rugat pentru pace, la "Ground Zero"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai important lider religios din lume a rememorat în SUA tinereţea trăită sub Hitler Papa Benedict al XVI-lea a vorbit, pentru prima dată, în Statele Unite, despre tinereţea sa

Cel mai important lider religios din lume a rememorat în SUA tinereţea trăită sub Hitler

Papa Benedict al XVI-lea a vorbit, pentru prima dată, în Statele Unite, despre tinereţea sa petrecută sub regimul nazist. El a atacat şi subiectul imigranţilor, unul dintre cele mai fierbinţi pe agenda publică americană. Aseară, el s-a deplasat la "Ground Zero" pentru a aduce un omagiu victimelor atentatului terorist de la 11 septembrie 2001.

Papa Benedict al XVI-lea a ţinut un discurs în cadrul unei întâlniri organizate sâmbătă după-amiază în campusul seminarului Sf. Joseph din New York, la care au participat aproximativ 20.000 de tineri catolici. Suveranul Pontif a evocat dificultăţile întâlnite de tineri în prezent, însă le-a transmis acestora că anii săi de adolescenţă "au fost ruinaţi de un regim sinistru care credea că are toate răspunsurile".

"Influenţa sa s-a mărit înainte de a fi recunoscut pe deplin drept monstrul care era. Acesta L-a interzis pe Dumnezeu, devenind astfel indiferent la tot ce este cu adevărat bun", le-a transmis liderul spiritual tinerilor americani.

Până în prezent, Papa a evitat să rememoreze aspecte ale acelei perioade. Benedict al XVI-lea, născut Joseph Ratzinger, a fost înrolat cu forţa în armata hitleristă, în ultimele luni ale celui de-al Doilea Război Mondial.

Ameninţările, prezente

Benedict al XVI-lea le-a spus tinerilor că, din păcate, "puterea de distrugere" care s-a manifestat atunci nu a dispărut şi că "a pretinde contrariul înseamnă a ne înşela singuri".

Tema drogurilor, a sărăciei, a rasismului, violenţa, suferinţele îndurate de femei sau manipularea adevărului în numele libertăţii au fost nominalizate de Benedict al XVI-lea drept problemele cu care se confruntă actuala generaţie. "Libertatea este o valoare delicată care poate fi înţeleasă sau utilizată greşit", a precizat Suveranul Pontif.

Controversele n-au lipsit

Liderul spiritual s-a deplasat aseară la New York, la locul atentatelor de la 11 septembrie 2001, pentru a aduce un omagiu victimelor terorismului. Vizita papală naşte însă controverse din mai multe motive. Deşi Benedict al XVI-lea a condamnat în mod repetat preoţii catolici pedofili din SUA, el a fost criticat însă de unele grupări din alte considerente.

Astfel, unele voci susţin că Benedict al XVI-lea a greşit când l-a împărtăşit pe Rudy Giuliani, aflat la al treilea mariaj, fără a-şi fi anulat căsătoriile anterioare la biserică. Totodată, Giuliani este printre puţinii republicani care susţin dreptul femeilor la avort. Papa a vorbit şi despre necesitatea protejării familiilor imigranţilor, un alt subiect sensibil pe agenda publică americană.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite