Panică în Indonezia, după două cutremure

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alerte de tsunami au fost emise ieri pentru 28 de ţări din zona Oceanului Pacific, în urma a două cutremure cu magnitudinea de 8,6 grade şi respectiv 8,2 grade care s-au produs în largul insulei indoneziene Sumatra. Alertele de tsunami au fost anulate după câteva ore de panică.

Potrivit Institutului american de geofizică USGS, primul seism s-a produs la o adâncime de 33 de kilometri şi la circa 430 de kilometri sud-vest de oraşul Banda Aceh, capitala provinciei Aceh din insula Sumatra. Cutremurul a fost resimţit timp de cinci minute, către ora locală 15.38 (11.38, ora României), a declarat un jurnalist AFP la Banda Aceh.

„A început ca un cutremur slab, iar apoi a crescut în intensitate. Unii încercau să fugă (departe de litoral), alţii se rugau, iar copiii au intrat în panică atunci când profesorii au încercat să îi scoată din şcoli", a declarat acesta. „Există blocaje rutiere peste tot, pentru că oamenii încearcă să se îndepărteze de coaste", a adăugat jurnalistul.

Potenţial devastator

Cutremurele au fost resimţite până în interiorul Indiei şi Thailandei, zguduind imobilele din Bangkok. Staţiunile turistice din Thailanda au fost apoi evacuate, după alertele emise de Centrul american pentru Tsunami din Pacific pentru întregul Ocean Indian.

„Seismele de această amploare au potenţialul de a provoca tsunami devastatoare, care pot afecta coastele întregului bazin al Oceanului Indian", a avertizat Centrul într-un comunicat.

India a declanşat o alertă de tsunami pentru Insulele Andaman şi Nicobar, în timp ce coastele statelor Andhra Pradesh (sud), şi Tamil Nadu (sud-est), au fost plasate imediat sub o monitorizare atentă. Alerta a fost extinsă ulterior la statele Orissa şi Kerala.

Sri Lanka a emis, de asemenea, o alertă de tsunami şi a ordonat evacuarea litoralului său. Insula Sumatra, situată în nord-vestul arhipelagului indonezian, a fost afectată pe 26 decembrie 2004 de un cutremur foarte puternic (9,3) urmat de tsunami, în care au murit peste 220.000 de persoane, dintre care 170.000 în provincia Aceh.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite