Panică în rândurile clienţilor băncii britanice Northern Rock

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de oameni au stat la coadă pentru a-şi retrage banii depuşi la una dintre cele mai mari instituţii bancare. Mii de clienţi nervoşi au stat la coadă timp de mai multe ore, sâmbătă, în

Mii de oameni au stat la coadă pentru a-şi retrage banii depuşi la una dintre cele mai mari instituţii bancare.

Mii de clienţi nervoşi au stat la coadă timp de mai multe ore, sâmbătă, în faţa sucursalelor băncii britanice Northern Rock. Oamenii erau disperaţi să îşi retragă economiile, după ce au auzit că instituţia a fost nevoită să solicite de la Banca Centrală a Angliei fonduri de urgenţă pentru a face faţă agitaţiei declanşate de criza creditelor ipotecare din Statele Unite.

După ce s-a anunţat că numai vineri clienţii Northern Rock - al cincilea cel mai mare furnizor de credite ipotecare din Marea Britanie - au retras un miliard de lire sterline, şi mai mulţi deponenţi au dat năvală la sucursalele băncii pentru a-şi retrage banii depuşi. Asigurările din partea băncii şi a ministrului de finanţe Alistair Darling că solvabilitatea Northern Rock nu este în pericol şi că economiile lor sunt în siguranţă nu au ameliorat situaţia.

"Sunt bani suficienţi în sistem, băncile au bani, dar la ora actuală nu se împrumută unele pe altele, cum fac de obicei. Din acest motiv, Northern Rock s-a confruntat cu o serie de dificultăţi de moment", a declarat Alistair Darling. Mulţi clienţi au declarat că şi-au pierdut încrederea în bancă. Un director de sucursală a fost nevoit să cheme poliţia în ajutor, după ce fusese sechestrat în biroul său de un cuplu nemulţumit că nu poate să-şi retragă întreaga sumă depusă la bancă, de un milion de lire sterline.

Potrivit schemei de compensare a Serviciilor Financiare britanice, în eventualitatea falimentului băncii sunt garantate depozite de până la 31.700 de lire sterline (46.000 de euro). Acţiunile Northern Rock au scăzut cu 30% la Bursa de la Londra, după ce s-a aflat că banca se confruntă cu o criză de lichidităţi. Managerii instituţiei financiare susţin că banca lor este prima victimă din Europa a crizei împrumuturilor imobiliare din Statele Unite.
Banca ar putea fi vândută

Banca britanică Northern Rock, afectată de turbulenţele din pieţele financiare, ar putea fi vândută, iar portofoliul său ipotecar în valoare de 100 miliarde de lire sterline, împărţit între celelalte bănci mari din ţară, scrie publicaţia "Sunday Telegraph". Ziarul susţine că planul pe care îl discută guvernul şi reprezentanţii Bank of England reprezintă o salvare a băncii.

"Dacă retragerea depozitelor pare necontrolabilă, banca Northern Rock va fi efectiv naţionalizată şi administrată astfel încât să fie închisă", mai scrie "Sunday Telegraph", citând o sursă oficială. Reprezentanţii Bank of England au refuzat să comenteze, iar cei ai băncii Northern Rock nu au putut fi găsiţi pentru a-şi exprima punctul de vedere. O sursă avizată spune că, dacă acţiunile Northern Rock vor cădea masiv, iar în deschiderea şedinţei de tranzacţionare de astăzi, atunci o separare rapidă şi o vânzare a activelor băncii "par inevitabile".

"The Sunday Times" spune că Lloyds TSB a purtat negocieri detaliate pentru salvarea rivalului său, dar tranzacţia a fost blocată în cele din urmă de către Banca Centrală a Marii Britanii şi de către arbitrul serviciilor financiare, Financial Services Authority, care s-au temut că o astfel de mişcare ar genera consternare în pieţele financiare.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite