Panama - Istoria unei intervenţii uitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

>> Victimele invaziei americane împotriva generalului Noriega sunt comemorate 18 ani mai târziu. Parlamentul din Panama a declarat ziua de ieri "zi de doliu naţional", pentru a comemora

>> Victimele invaziei americane împotriva generalului Noriega sunt comemorate 18 ani mai târziu.

Parlamentul din Panama a declarat ziua de ieri "zi de doliu naţional", pentru a comemora victimele invaziei americane din urmă cu 18 ani. Mai mult, parlamentul a înfiinţat o comisie care să stabilească numărul persoanelor ucise când trupele americane au intrat în capitala statului pentru a-l aresta pe dictatorul Manuel Noriega, acuzat de Washington că ar conduce o reţea de trafic de droguri.

Parlamentul din Panama a declarat doliu naţional ziua de 20 decembrie, pentru a comemora victimele invaziei forţelor americane în acest teritoriu, în urmă cu 18 ani. A fost înfiinţată o comisie pentru a se stabili numărul persoanelor ucise când trupele americane au luat cu asalt capitala statului pentru a-l captura pe generalul Manuel Noriega.

Guvernul din Panama estimează că aproximativ 500 de oameni au murit în acea perioadă, dar unele organizaţii pentru apărarea drepturilor omului susţin că numărul victimelor se ridică la peste 1.000 de persoane.


"Aceasta este o recunoaştere pentru cei care au căzut la 20 decembrie 1989, ca rezultat al crudei şi nedreptei invazii ale celei mai puternice armate din lume", susţine senatorul Cesar Pardo, membru al formaţiunii politice de guvernământ Partidul Democratic Revoluţionar. Moţiunea votată de parlament are totuşi nevoie şi de o aprobare din partea preşedintelui Martin Torrijos.

Totodată, proiectul legislativ susţine şi listarea celor ucişi între octombrie 1968 - decembrie 1989, adică de când în Panama s-a instaurat prima dictatură militară, condusă chiar de tatăl actualului preşedinte, generalul Omar Torrijos.


Război psihologic original


Acţiunea în forţă a armatei americane a fost precedată de peste 12 luni de tensiuni diplomatice între cele două state. La 20 decembrie 1989, trupele americane intrau în Panama, anunţul fiind făcut chiar de către preşedintele George Bush senior. Acesta a justificat invazia prin necesitatea protejării cetăţenilor americani din Panama, apărarea democraţiei în această ţară, stoparea traficului de droguri şi prin obligaţia de a proteja tratatele semnate de Jimmy Carter şi Martin Torrijos.

Motivaţia a fost dată de uciderea la 16 decembrie a unui soldat american, despre care SUA au afirmat că era neînarmat. La invazie au participat 27.684 de soldaţi americani şi peste 300 de avioane de luptă. Cel mai afectat cartier din Panama a fost El Chorrillo, zonă unde au fost şi cele mai multe victime.


Noriega s-a refugiat la misiunea diplomatică a Vaticanului, însă militarii americani au înconjurat clădirea cu boxe imense din care se auzea 24 de ore din 24 rock`and`roll. Noriega s-a recunoscut repede învins de războiul psihologic la care a fost supus.


Panamezii au susţinut de principiu invazia americană, ce a avut ca scop îndepărtarea de la putere a unui dictator. Au acuzat însă că le-a fost afectată "mândria naţională". Micuţul stat Panama are o deosebită importanţă strategică deoarece Canalul Panama face legătura directă dintre Oceanul Pacific şi Oceanul Atlantic.

Noriega, la concurenţă cu Ceauşescu

Intervenţia SUA împotriva dictatorului Manuel Noriega a fost la mare concurenţă cu evenimentele din decembrie 1989 din România. Noriega a avut, în schimb, o soartă mai bună decât omologul său de la Bucureşti. A fost condamnat în Statele Unite la 30 de ani de închisoare, iar în 9 septembrie 2007 a fost eliberat condiţionat pentru bună purtare. Generalul se află încă în custodia americanilor, până la discutarea unei rezoluţii a Franţei, ţară care vrea să-l judece pentru spălare de bani.

În lume

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite