Până la venirea iernii, creşte tensiunea privind gazul rusesc pentru Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Concernul rus Gazprom ar putea reduce tarifele la gazele naturale, livrate Republicii Moldova, doar dacă Chişinăul va urma exemplul Belarusului şi va accepta să adere la Uniunea Vamală Euro-Asiatică, potrivit Publika.md. Potrivit unor surse din cadrul companiei, citate de publicaţia „Kommersant“, Moscova aşteaptă cedări politice serioase din partea administraţiei moldoveneşti.

„Chişinăul doreşte să primească gaz rusesc la preţul de 250 de dolari pentru mia de metri cubi, dar nu propune nimic în loc.

Reducerea tarifelor poate fi compensată prin cedări politice, aşa cum au procedat, bunăoară beloruşii, care au acceptat integrarea în Uniunea Vamală Euro-Asiatică. În consecinţă, Minskul beneficiază de aceleaşi tarife ca şi alte regiuni din Rusia", scrie Kommersant.

PUBLIKA.md reaminteşte că ieri ministrul Energeticii al Federaţiei Ruse, Aleksandr Novak a declarat presei că Moscova ar putea accepta reducerea tarifelor pentru livrarea de gaze naturale către Republica Moldova, doar cu condiţia ca administraţia de la Chişinău să renunţe oficial la pachetele energetice ale Uniunii Europene.

La rândul său, premierul Vlad Filat a afirmat, la revenirea din vizita de la Moscova, că nu este la curent cu declaraţiile Ministrului Energeticii de la Moscova.

"Vreau să vă spun că în niciun moment al discuţiei nu au existat condiţionări de acest gen", a declarat premierul Filat, în cadrul unui briefing organizat la sosirea în Aeroportul Chişinău.

Moscova aplică o nouă schemă de presiune geopolitică în care un rol important îl joacă și prețul la gaz, crede Directorul Institutului de cercetări în domeniul energetic, Dmitri Marunici, transmite UNIMEDIA cu referire la un text din Kommersant.

Potrivit lui Marunici, „Gazprom-ul" a devenit, de facto, un instrument geopolitic al Rusiei. Expertul rus consideră că, "făcând exerciții cu Moldova" cu ajutorul prețului la gaz, Moscova va aplica o schemă similară în Ucraina.

Moscova a cerut Republicii Moldova să denunțe protocolul ce prevede aderarea la pachetului energetic al UE, în schimbul unor prețuri mai mici la gazele rusești, susţine Marunici.

„Astfel, autoritățile ruse au început să arate, cum va influența prețul gazului în sistemul de negocieri privind consumatorii externi.

Pe de o parte Gazprom-ul prin contraagenții săi declară că ar putea accepta reduceri pentru gazul livrat, între timp guvernul rus va insista asupra concesiilor politice serioase.

Primul "ostatic" a fost Republica Moldova. Experții se așteaptă că "Moscova va acționa mai deschis şi în Ucraina", mai spune sursa citată.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite