Palin, energizantul campaniei lui McCain

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Popularitatea candidatului republican a crescut spectaculos în ultimele săptămâni Noi sondaje confirmă şi nuanţează cifrele publicate ieri de Gallup/USA Today, potrivit cărora McCain

Popularitatea candidatului republican a crescut spectaculos în ultimele săptămâni

Noi sondaje confirmă şi nuanţează cifrele publicate ieri de Gallup/USA Today, potrivit cărora McCain l-a devansat pe Obama cu 4%.

Sondajul naţional ABC News/Washington Post, care îl arăta în august pe candidatul democrat la preşedinţia SUA Barack Obama cu şase puncte înaintea republicanului John McCain relevă acum faptul că diferenţa s-a evaporat. Cei doi sunt aproape la egalitate: Obama - 47% , McCain - 46%.

Un alt sondaj Gallup îi acordă lui McCain 49%, iar lui Obama - 44%, în timp ce sondajul CBS avansează un 46% pentru McCain şi 44% pentru Obama. Sondajul realizat pentru CNN îi plasează pe cei doi candidaţi la egalitate, cu 48%, însă relevă faptul că McCain a luat un avans semnificativ în privinţa modului cum alegătorii privesc programul său, în domeniile economiei, Irakului şi asistenţei medicale.

Discurs de efect

Sondajul CNN relevă câştigul imens înregistrat de tabăra lui McCain în rândul femeilor albe, în urma Convenţiei Republicane şi a discursului electrizant al candidatei republicane la vicepreşedinţie, Sarah Palin. În ultimele trei săptămâni, acest grup electoral important şi-a schimbat opţiunile de la 50%-42% în favoarea lui Obama la 53%-41% în favoarea lui McCain.

Cifrele mai arată o creştere a simpatiei pentru McCain în statele din Vestul Mijlociu, de la un deficit de 19 puncte la un avantaj de 7 puncte. Obama progresează încet sau chiar deloc în atragerea de partea sa a foştilor susţinători ai lui Hillary Clinton, arată sondajul CNN. Senatorul de Illinois conduce însă în rândul celor care cred că el le reprezintă valorile (48%-44%) şi al celor care cred că va aduce schimbarea (51%-39%).

Dar cuplul McCain-Palin a avansat în rândul independenţilor (50%-43%), al femeilor măritate (48%-44%) şi al catolicilor albi (59%-36%). Toate sondajele au fost realizate în weekendul trecut şi au o marjă de eroare de plus sau minus 3%.

Sarah Palin-mania

Pe piaţa americană au fost lansate recent păpuşile Sarah Palin, ultimele într-o serie de astfel de jucării care îi imortalizează pe candidaţii americani, între care John McCain, Barack Obama, sau Hillary Clinton.

Două variante există pe piaţă: Sarah Palin - profesionista şi Sarah Palin - supereroina - care se vând la circa 28 USD. Ele intenţionează să valorifice "Sarah-Palin-mania" care i-a cuprins pe mulţi republicani, scrie presa americană. Palin va da primul ei interviu joi, pentru canalul ABC.

Obama, preferat în 22 de ţări

Democratul Barack Obama este preferatul locuitorilor din 22 de ţări care au făcut obiectul unui recent sondaj BBC. Avansul lui Obama faţă de McCain variază de la 9% în India până la 82% în Kenya. Ruşii sunt cei mai indecişi, 75% din cei interogaţi neavând nicio opinie.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite