VIDEO Palestina şi brânza, în „meniul“ lui Netanyahu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Brânza de vaci şi procesul de pace din Orient sunt doar două dintre subiectele discutate de premierul israelian la Bucureşti. Şeful Executivului israelian a efectuat ieri o vizită oficială în România, prima a unui premier israelian în ultimii 20 de ani.

Premierul Benjamin Netanyahu a avut întrevederi cu preşedintele Traian Băsescu şi cu premierul Emil Boc. În cadrul declaraţiilor de presă de la Palatul Victoria, şeful Executivului israelian a declarat presei, cu zâmbetul pe buze, că a discutat cu omologul român despre... brânza proaspătă de vaci, doar unul dintre produsele româneşti care ar fi bine-venite pe piaţa israeliană. „Vă întrebaţi de ce am vorbit despre brânză. Dacă aţi fost în Israel în ultimele săptămâni, poate aţi observat că aproape toate discuţiile se concentrează pe preţul brânzei proaspete.

Citiţi şi:

UPDATE Boc s-a bâlbâit: i-a spus premierului israelian "domnule preşedinte"

Preţul este mare şi pentru că nu există suficient de multă competiţie între companiile producătoare de lapte", a declarat Netanyahu. „Noi avem puţin teren, voi aveţi mult, noi avem puţină apă, voi aveţi multă. Credem că israelienii ar beneficia de pe urma unei competiţii mai mari şi suntem doritori să cooperăm pe domeniul agriculturii (cu România - n.r.)", a adăugat premierul israelian. Netanyahu a mărturisit şi că-i place ţara noastră. „Israelului îi place România. În Israel sunt două categorii de oameni: unii care sunt români şi au rude în România şi alţii care sunt prietenii României", a declarat Netanyahu.

Ţară model cu lider în criză

Premierul israelian a mai spus că România poate fi un model de democraţie pentru ţările arabe care descoperă acum libertatea. „Cu toţii sperăm că primăvara arabă va merge către democraţie. Şi în România aveţi multe probleme, dar libertatea nu se numără printre ele. Popoarele din Orientul Mijlociu se uită la România, se uită de unde aţi plecat şi unde aţi ajuns, şi cred că puteţi servi ca model pentru acestea", a mai spus oficialul.

Premierul Boc a preferat să discute despre procesul de pace din Orientul Mijlociu şi despre „necesitatea reluării cât mai rapid posibil a negocierilor directe între Israel şi autorităţile palestiniene". „Am reafirmat susţinerea pentru soluţia celor două state, pentru două popoare, care să trăiască alături, în pace şi securitate, fără soluţii unilaterale", a declarat Boc, adresându-i-se lui Netanyahu cu apelativul ,,domnule preşedinte". Nici întâlnirea de la Palatul Cotroceni nu a fost lipsită de momente vesele. Premierul Netanyahu l-a întrebat pe şeful statului român „ce mai face", iar preşedintele Băsescu i-a răspuns râzând: „bine, ca oamenii aflaţi în criză".

Lobby în estul Europei

„Jerusalem Post" a scris, în urmă cu câteva săptămâni, că premierul Netanyahu va vizita România şi Bulgaria, în cadrul unei campanii diplomatice împotriva demersurilor de recunoaştere la ONU a unui stat palestinian. În 2009, România şi Bulgaria s‑au abţinut de la vot în cazul rezoluţiei Adunării Generale ONU de adoptare a raportului Goldstone privind operaţiunea din Gaza.  Vizita lui Netanyahu a fost urmărită cu atenţie de ambasada Statului Palestinian - titulatura de pe site-ul MAE român.

Îngrijorări palestiniene

„Da, suntem îngrijoraţi de vizita premierului Netanyahu la Bucureşti, dar România a făcut multe pentru cauza noastră", a declarat, pentru „Adevărul", ambasadorul palestinian la Bucureşti, Ahmad Bader Aqel. El a declarat că premierul israelian „a vizitat şi Franţa şi Italia pentru a le convinge să nu voteze în cadrul adunării Generale a ONU recunoaşterea statului palestinian".

Ambasadorul şi-a exprimat speranţa că ,,România îşi va menţine poziţia echilibrată" în problema procesului de pace israeliano-palestinian. Bader Aqel a amintit şi că Netanyahu nu a acceptat soluţia propusă de preşedintele Obama (un stat palestinian în graniţele din 1967) şi că a refuzat soluţia Franţei.

Preşedintele Nicolas Sarkozy a declarat în mai că Parisul ar putea recunoaşte statul palestinian anul acesta „dacă procesul de pace este tot mort" în septembrie. „Avem două opţiuni, lupte la sol sau negocieri sub umbrela instituţiilor internaţionale. Noi vrem o soluţie paşnică cu statul israelian, iar dialogul între cele două părţi este cel mai important lucru", a mai precizat diplomatul. 

"Noi avem puţin teren, voi aveţi mult, noi avem puţină apă, voi aveţi multă.ţţ
Benjamin Netanyahu premierul Israelului

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite