La Palermo s-a deschis supermarketul "Fără şpagă pentru mafia"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În inima capitalei siciliene şi-a deschis porţile un magazin mai puţin obişnuit: mărfurile expuse provin de la comercianţi care refuză să mai plătească reţelelor mafiote "taxele de

În inima capitalei siciliene şi-a deschis porţile un magazin mai puţin obişnuit: mărfurile expuse provin de la comercianţi care refuză să mai plătească reţelelor mafiote "taxele de protecţie" sau alte peşcheşuri de acest gen. Mai mult, proprietarul supermarketului, Vincenzo Contincello, a oferit poliţiei o listă cu numele celor ce veneau lunar să ceară "tributul".

Totul a început acum patru ani, când pe zidurile oraşului Palermo au început să apară afişe pe care scria "Addio pizzo" ("Adio taxei de protecţie") sau "Un popor care plăteşte şpagă mafiei nu are demnitate". După acea originală campanie antimafia, mai mulţi comercianţi au decis să-şi continue protestul în aceeaşi tonalitate şi au înfiinţat comitetul "Addiopizzo" la care, treptat, au aderat zeci de firme şi oameni de afaceri. O plângere înaintată apoi către Procuratura din Palermo a scos la iveală faptul că 80% din comercianţii oraşului plăteau diverse taxe şi "impozite" cerute de mafia.

"Addiopizzo" a alcătuit ulterior o listă, pe care a şi dat-o publicităţii, cu 241 de nume de firme şi oameni de afaceri ce şi-au exprimat refuzul de a mai da vreun ban mafioţilor. Mai mult, 30 dintre aceştia au decis să îşi vândă produsele însoţite de un "certificat Addiopizzo".

Mesaje de încurajare

De aici şi până la înfiinţarea unui magazin cu astfel de mărfuri nu a mai fost decât un pas. Faptul că supermarketul se află în centrul istoric al oraşului, pe bulevardul Vittorio Emanuele, are o semnificaţie deosebită, fiind vorba de zona cea mai intens populată din Palermo.

Vincenzo Contincello a primit până în prezent peste 2.200 de mesaje de încurajare şi de solidaritate din toată Italia. Cu ajutorul comercianţilor care îl susţin, Contincello speră să înfiinţeze, la nivel naţional, un lanţ de supermarketuri "Fără şpagă pentru mafia".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite